скриншот

Про нову технологію розповідається на сторінках журналу Advanced Materials, а коротко про неї повідомляє New Scientist.

Влаштована машина вкрай просто: це крапля сплаву галію (який стає рідким при температурі нижче 30 градусів Цельсія) з домішкою індію та олова, передає Lenta.ru.

Якщо помістити пристрій в розчин каустичної соди (чи навіть у звичайний соляний розчин), а потім підкинути туди ж алюмінієву стружку (як паливо), то крапля почне рухатися. Близько години вона буде переміщуватися по прямій, кружляти уздовж країв чашки або протискуватися крізь перешкоди.

Читайте такожУ США представили аналог зору «Термінатора», створений для сліпих людей

«Ця м'яка машина нагадує розумну істоту. Вона здатна деформуватися в залежності від умов простору, де вона рухається - зовсім як Термінатор з відомого фільму», - зазначає Цзін Лю (Jing Liu) з пекінського Університету Цінхуа. За своєю поведінкою мотор мало чим відрізняється від живих організмів, підкреслює інженер.

Коли Лю і його колеги вперше побачили краплю в русі, вони не зрозуміли, як у них це вийшло. Подальші експерименти вказали на два механізми. Частина тяги дає зарядовий дисбаланс, через який виникає перепад тиску між переднім і заднім краєм краплі - що й штовхає її вперед. Крім того, при контакті алюмінію з каустичною содою виділяються бульбашки водню, які надають машині додаткового прискорення.

Більш того, якщо утримувати краплю в нерухомому положенні, вона перетворюється в насос, що прокачує приблизно 50 мілілітрів води на секунду. «Це перший у світі насос з автономним джерелом енергії», - стверджує Лю.

Читайте такожАлюміній подорожчав до максимума за 1,5 року

Винахід китайської групи - лише одна з низки спроб створити розумних роботів, гнучких і здатних змінювати форму під час руху (як T-1000). У 2014 році американські вчені з'ясували, що при контакті із електричним струмом сплав галію приймає химерні форми - а при відключенні електрики повертається у вихідне положення. Лю планує скористатися цим методом для контролю за швидкістю краплі, а також для координації руху безлічі таких пристроїв. М'які машини для початку планується використовувати для доставки вантажів по трубах і ліків по кровоносних судинах.