uk.wikipedia.org

Лампочка з регульованою потужністю буде містити світлодіод у формі нитки, вкритої графеном.

Світильник розроблений у Манчестерському університеті, де у 2004 році відкрили графен двоє фізиків російського походження - Андре Гейм та Костянтин Новосьолов.

За це відкриття у 2010 році Новосьолов і Гейм були нагороджені Нобелівською премією з фізики. У 2011 році королева Великобританії також винагородила їх лицарським званням.

Відео дня

Завдяки провідним властивостей графену нова лампочка, за словами творців, буде довше служити та витрачати на 10% менше електроенергії.

Читайте такожВчені знайшли бактерії, які можуть допомогти очищати воду від токсичних металів

Як очікується, коштувати вона буде трохи дешевше від світлодіодних ламп, ціна яких у Британії доходить до 15 фунтів стерлінгів (22,3 долара).

Лампочку розробила компанія Graphene Lighting на кошти канадських інвесторів. Одним із директорів компанії є проректор Манчестерського університету професор Колін Бейлі.

"Вартість виробництва [лампи] нижча, і в ній використовуються все більш екологічні матеріали", - сказав Бейлі в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Уряд Великобританії вклав 38 млн фунтів у Національний інститут графена, відкритий 20 березня при Манчестерському університеті.

Міністр фінансів країни Джордж Осборн заявив, що Британія прагне утримати світове лідерство в освоєнні графенових технологій в умовах серйозної конкуренції з боку Китаю і Південної Кореї.

Розробники прагнуть знайти інші застосування графену, такі як більш міцні корпуси автомобілів та літаків і зубні протези. Цей матеріал уже застосовується у виробництві таких спортивних виробів, як лижі і тенісні ракетки.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені за допомогою магнітів винайшли новий спосіб керувати теплом.