скриншот

Європейські «кіберархеологи» почали відтворення зруйнованих бойовиками «Ісламської держави» культурних цінностей: вони збирають всі доступні цифрові фотографії та на їх основі будують докладні тривимірні моделі пам'ятників. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на BBC News.

У середині лютого 2015 року, коли в інтернет потрапили ролики з руйнуванням пам'ятників Мосула і Ніневії, інженери-аспіранти Ченс Каунур (Chance Coughenour) і Метью Вінсент (Matthew Vincent) придумали відтворити їх за допомогою надісланих добровольцями фотографій і фотограмметрії. Цим терміном називається популярна в сучасній індустрії культурної спадщини техніка, в якій двомірні фотографії перетворюються на тривимірні зображення за допомогою спеціальної програми.

Так Каунур і Вінсент запустили "Проект Мосул" (Project Mosul). Всі, хто відвідував нині зруйновані пам'ятники і музеї, можуть надсилати туди фотографії. Поки вчені отримали понад 700 знімків, за допомогою яких дев'ять добровольців відтворили 15 пам'яток в 3D.

Відео дня

Читайте такожІсламісти знищили колекцію стародавніх статуй в Іраку (відео)

Щоб максимально збільшити запас фотографій (а з ним — якість тривимірних моделей), вчені взяли також відеозаписи, зроблені бойовиками ІД. Хоча моделі поки поступаються в науковій цінності розробкам, що були створені спеціальними відкаліброваними камерами і лазерним скануванням, вони допомагають людям побачити, що представляв собою артефакт. На жаль, через втрату оригіналів вченим ніколи не вдасться зрозуміти, наскільки точними виявилися їхні копії.

Однак навіть у нинішній ситуації Вінсент планує не зупинятися на цифрових копіях і переходити до фізичного відновлення втрачених творів мистецтва за допомогою 3D-друку. «Військові конфлікти і природні катастрофи роблять культурну спадщину дуже крихкою. Зберегти їхню фізичну реальність можна завдяки цифровим сурогатам», — зазначив учений.

Бойовики ІД у травні підійшли до античного міста Пальміра в Сирії, яке служило перевалочним пунктом для караванів, що перетинали Сирійську пустелю. Руїни Пальміри визнані ЮНЕСКО пам'ятником Всесвітньої спадщини. В даний час на місці античного міста знаходиться село.

Наприкінці лютого поточного року угруповання виклало відео, на якому бойовики кувалдами руйнують на півночі Іраку колекцію статуй і скульптур. Вік артефактів перевищує кілька тисяч років.

Читайте такожВ Іраку бойовики бульдозерами знищують руїни стародавнього ассирійського міста

23 лютого стало відомо, що ісламісти підірвали центральну бібліотеку іракського міста Мосул, знищивши близько 10 тисяч книг.