rt.com

До такого висновку прийшли планетологи. Результати своїх досліджень автори опублікували в Journal of Geophysical Research, передає Lenta.ru. В Сонячній системі, крім Землі, тільки на Титані вчені виявили озера і моря. Ці водойми на супутнику наповнені рідким метаном і етаном. Моря й озера утворюються завдяки низьким температурам на поверхні, що досягає мінус 180 градусів Цельсія.

Читайте такожАстрономи відкрили планету, яка складається з води

Водойми на Титані планетологи відкрили за допомогою орбітального апарату Cassini, що обертається навколо Сатурна. Моря мають довжину кілька сотень кілометрів, їх глибина сягає сотень метрів. Вони поповнюються безліччю каналів, які є аналогами земним річкам.

Відео дня

На відміну від морів, озера не поповнюються річками і утворюються, як припускають дослідники, внаслідок вуглеводневих дощів і надходженням рідини з надр. Планетологи вивчили динаміку утворення таких водойм на супутнику Сатурна.

Тривалість року на Титані становить 30 земних років. У зв'язку з цим еволюція озер на супутнику відбувається приблизно в 30 разів повільніше, ніж на Землі. Динаміка утворення заглиблень ґрунту, які потім наповнюються рідиною, що нагадує формування земних карстових рельєфів, що з'являються в результаті поступової ерозії грунту і розчинення гіпсу і вапняку підземними водами.

Швидкість ерозії визначається хімією грунту, швидкістю випадання опадів і температурою на поверхні планети (або супутника). Незважаючи на те що ці величини для Землі і Титану значно різняться, якісно фізика ерозії у них схожа.

Вчені, використовуючи сучасні моделі супутника Сатурна, показали, що для утворення на його приполярній дощовій поверхні воронки глибиною 100 м потрібно близько 50 млн років. Планетологи також розрахували, що для формування озер в низьких широтах з сухим кліматом знадобиться близько 375 млн років.

Місія Cassini-Huygens є спільним проектом NASA і Європейського космічного агентства. Основна мета - дослідження Сатурна, його кілець і Титану. Для цього 15 жовтня 1997 року з мису Канаверал у Флориді був запущений автоматичний космічний корабель. 1 липня 2004-го він вийшов на орбіту Сатурна. 25 грудня 2004 року від супутника відокремився зонд Huygens, який 14 січня 2005-го висадився на поверхні супутника.

Титан - найбільший з 62 супутників Сатурна. Він майже в півтора рази перевищує Місяць у діаметрі і майже вдвічі - в масі. В атмосфері Титану переважає азот з домішками метану, які утворюють хмари.