NASA/JHUAPL/SWRI

Про це заявив керівник місії Алан Стерн, передають РИА Новости.

"Коли Харон закрив Сонце від New Horizons, ми змогли простежити за тим, як світло Сонця "прошиває" кромку супутника Плутона і з'ясувати, чи є на ньому атмосфера. Як ми і підозрювали, атмосфери на Хароні немає, або ж вона дуже розріджена і невисока", — заявив астроном.

Читайте такожNASA: супутники Плутона знаходяться в хаотичному русі (відео)

Відео дня

На противагу цьому, зонду вдалося відкрити щось незвичайне в атмосфері Плутона – знімок зворотної сторони "царя підземного світу" показує, що в його атмосфері є димка з неграничних вуглеводнів, що відбиває світло і створює своєрідний "ореол" навколо Плутона.

NASA/JHUAPL/SWRI

Інша несподіванка – маса атмосфери Плутона, як показує порівняння даних з New Horizons і земних телескопів за останні кілька років, впала майже в два рази. Поки вчені не знають, чому це відбувається, куди зникає газ і як він повертається у попередній стан.

Раніше УНІАН повідомляв, що автоматична міжпланетна станція New Horizons вивчила атмосферу Плутона. Зокрема, вона визначила тиск біля її поверхні і виявила регулярні опади з толінів (які іноді називають хімічними попередниками життя), що свідчать про наявність на карликовій планеті погоди.