Солнце / nasa.gov

Магнітна буря почалася на Землі 15 серпня після викид корональної маси на Сонці 12 серпня, спрямованого в бік нашої планети, повідомив РИА Новости представник Геліогеофізичної служби ФГБУ ІПГ.

Раніше повідомлялося, що в південно-західному квадранті видимого диска Сонця 12 серпня в 17.48 зареєстровано викид корональної маси. Він супроводжував розпад сонячного волокна і тривалу (141 хвилина) спалах (класу) B 7.0 (S27W27, час максимуму 18.26 ). СМЕ (корональний викид маси) має компоненту, спрямовану у бік Землі.

Читайте такожМагнітна активність Сонця може змінити сезон дощів та посух

Відео дня

За словами представника ІПГ, вчені очікували магнітну бурю на Землі пізно ввечері 15 серпня або 16 серпня, але прилади фіксують її початок вже у даний момент.

Довідка. Сонячні спалахи в залежності від потужності рентгенівського випромінювання діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в 10 разів. Найпотужніші спалахи за певних умов, одним з яких є спрямованість спалаху в бік нашої планети, можуть призвести до магнітних бурь на Землі.