планета земля / Google Maps

Завданням індексу, запропонованого співробітниками віртуальної планетної лабораторії (Virtual Planetary Laboratory), є обґрунтований вибір цілей для подальших робіт з пошуку життя за межами Землі, пише Naked-Science.

Такі дані будуть виключно корисні для супутника James Webb, що готується до запуску, а також для інших інструментів, які ще будуються, так і вже працюючих. Щоб навести їх на ціль, її слід обрати. Зараз відомо вже більш як 1500 далеких планет, плюс кілька тисяч кандидатів, ще чекають підтвердження, – в тому числі сотні більш-менш придатних для життя.

Читайте такожАстрономи знайшли стародавню сонячну систему з 5 землеподібними планетами

Відео дня

Очолюють "список населеності" мало відомі неспеціалістам кандидати KOI 3456.02 і KOI 7235.01, спостереження яких все ще потребують додаткового підтвердження. У рейтингу Земля з індексом 0,829 виявилася лише десятою, тоді як у лідерів він склав 0,955 і 0,932 відповідно. Краще земної виявився індекс і підтвердженої планети Kepler-442b, а от у наших сусідів він гірше нікуди: 0,300 для Венери і 0,422 для Марса.

Читайте такожВчені NASA виявили "другу Землю", де може бути вода

Варто зауважити, що це не перша спроба запропонувати такий індекс. Як правило, творці подібних рейтингів орієнтуються на розміри планети і її положення відносно зірки: зрозуміло, що для життя в тому вигляді, в якому вона відома нам потрібна рідка вода, тому планета повинна знаходитися на належній відстані від світила, не надто розжарюючись і не охолоджуючись. Автори нового індексу, що працюють під керівництвом Рорі Барнса (Rory Barnes), врахували і додаткові фактори, такі як наявність у планети твердої поверхні, ексцентриситет («витягнутість») її орбіти і альбедо (відбивання світла).

Читайте такожВчені підтвердили відкриття кам'яної екзопланети, яка розташована до Сонячної системи ближче інших

Складна формула Барнса і його колег залишається «відкритою» і в майбутньому може включити і нові, поки невраховані фактори. «Ми запропонували шлях обліку самих різних спостережних даних, – кажуть автори, – тому реалістичність нашого індексу буде лише збільшуватися по мірі того, як ми будемо розширювати свої знання про экзопланети».