NASA

Про це з посиланням на Space.com пише Лента.ру.

Зазначається, що на незвичайну поведінку даної зірки звернули увагу ще в 2011 році. Дані з космічної обсерваторії Кеплер показали, що її випромінювання різко і нерегулярно падає і зростає протягом останніх кількох років. Цей процес не можна пояснити проходженням екзопланети по її орбіті. В даний час основною гіпотезою вчених залишається проходження повз зірки хмари комет.

Однак, за даними видання, астрономи в якості останньої гіпотези не виключають, що зрушення в випромінюванні викликають гігантські структури, створені інопланетною цивілізацією (наприклад, група колекторів світлової енергії).

Відео дня

Читайте такожАстрономи знають як знайти іншопланетне життя

Ця можливість привернула увагу експертів проекту SETI («Пошук позаземного розуму»), які направили на зірку KIC 8462852 радіотелескоп Allen Telescope Array.

«Проблем з тим, щоб уважніше вивчити її, немає. Однак людям варто стримати свій ентузіазм і згадати історію», — заявив провідний астроном проекту SETI Сет Шостак.

Так, вчений згадав про радіопульсари: ці регулярні сплески випромінювання в 1960-ті роки вважалися сигналами від інопланетян, однак згодом з'ясувалося, що їх джерело —  нейтронні зірки, що швидко обертаються (в результаті їх обертання потік потрапляє у поле зору зовнішнього спостерігача через рівні проміжки часу). «Історія говорить про те, що ми знайдемо пояснення таємниці зірки KIC 8462852 без всяких клінгонів, якщо завгодно», — резюмує Шостак.

Однак поки таке пояснення не буде надано, гіпотеза про розумних інопланетян не буде скинута з рахунків — навіть якщо спостереження з допомогою The Allen Telescope Array та інших телескопів не дадуть чітких результатів. Можливо, що мешканці зірки KIC 8462852 не випромінюють сигналів у відомих нам діапазонах або там перебувала вимерла цивілізація, яка залишила після себе гігантські монументи, відзначають автори Space.com.

Читайте такожРосійський бізнесмен вкладе $100 мільйонів в пошук інопланетян

Антенна решітка Аллена (The Allen Telescope Array, ATA) — спільний проект Інституту SETI і радіоастрономічної лабораторії Каліфорнійського університету в Берклі. Телескоп являє собою грати з 42 супутникових антен-тарілок діаметром 6 метрів кожна. Така решітка працює як телескоп з антеною діаметром 100 метрів.