snob.ru

Протягом тривалого часу в України функціонував сервер, який керував масштабною мережею для розсилки спаму. Бот-мережа була сформована зі зламаних серверів цілого ряду приватних українських та закордонних компаній, заражених шкідливою програмою Linux/Mumblehard. Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Кількість таких серверів варіювалося в різні проміжки часу і, станом на березень 2016 року, перебуваючи в 63 країнах світу, становила близько 4000, 33 з яких українські.

Зловмисники могли віддалено виконувати команди на заражених серверах, отримувати несанкціонований доступ до оброблюваної ними інформації та несанкціоновано використовувати їх обчислювальні ресурси.

Відео дня

Читайте такожКомп'ютери Mac вперше заразилися вірусом-вимагачем

Усе це, включно з масовим поширенням повідомлень електрозв'язку, без попередньої згоди адресатів, призводило до витоку інформації. Крім того, завдавало матеріальні та репутаційні збитки, оскільки IP-адреси заражених серверів потрапляли в різні чорні списки.

"Сервер управління бот-мережею Mumblehard, адміністрований російськими спамерами, був відшуканий у південних регіонах нашої країни", - повідомляють у кіберполіції.

Наразі вжито заходів щодо ліквідації кіберзагрози та розшуку причетних до злочину осіб.