Безос хоче розробити космічний корабель для польоту на Місяць / фото REUTERS

Глава компанії Blue Origin і засновник Amazon Джефф Безос запропонував NASA  $2 млрд в обмін на контракт з будівництва космічного корабля для польотів на Місяць.

Про це із посиланням на лист американського бізнесмена повідомляє ВВС.

"Blue Origin заповнить дефіцит бюджетного фінансування програми з розробки системи висадки людини на Місяць, відмовившись від усіх виплат впродовж цього і двох наступних фіскальних років", - зазначив у листі Безос.

Відео дня

Читайте такожСША не визнали мільярдерів Бренсона і Безоса астронавтами

Він додав, що ця пропозиція не є "тимчасовою відстрочкою" і передбачає "повну відмову від виплат".

За це підприємець хоче, щоб NASA повернуло контракт на створення посадкового модуля "в потрібне русло" і підписала угоду з Blue Origin.

Навесні американське космічне агентство надало контракт на $2,9 млрд компанії Ілона Маска SpaceX, відмовивши корпорації Безоса.

У NASA цей крок пояснили браком фінансування, вказавши, що з очікуваних $3,3 млрд від Конгресу отримали на будівництво посадкового модуля на Місяць лише $850 млн.

Blue Origin Джеффа Безоса та оборонна компанія Dynetics оскаржили обрання переможця в Головному контрольному управлінні США, передає ТСН.

Місія США з висадки на Місяць

Контракт NASA є частиною програми Artemis ("Артеміда"), яка передбачає висадку американських астронавтів на Місяць в 2024 році і проведення досліджень в районі його Південного полюса, де, як припускається, мають бути запаси води у вигляді криги.

NASA зазначає, що ці ресурси стануть ключовими для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

У 1969-1972 роках на Місяці побували 12 американських астронавтів. Відтоді люди не були на супутнику Землі.