Запуск Falcon 9 / Скріншот

Американська компанія SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9 з 52 супутниками Starlink.

Читайте такожЯпонський мільярдер полетить на МКС як космічний турист

Трансляція пуску велася на YouTube-каналі компанії. Пуск відбувся о 18:56 суботи за місцевим часом. Перша ступінь ракети-носія успішно приземлилась на платформу в океані.

Відео дня

Крім супутників Starlink ракета SpaceX вивела в космос Супутники сторонніх компаній - Capella Space і Tyvak-0130.

SpaceX: що відомо про проект Ілона Маска

  • SpaceX розвиває проект Starlink з кінця 2014 року - тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з'єднати весь світ глобальним супутниковим Інтернетом. 
  • Перші результати тестів були оприлюднені в серпні за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку досягала 60,24 Мбіт/с (в гіршому - 35,49 Мбіт/с), Швидкість вивантаження - 17,7 Мбіт/с (4,58 Мбіт / с), а затримка - від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизькі затримки і швидкість завантаження понад 100 Мбіт/с.
  • SpaceX поки не говорила, Ані у скільки обійдеться покупка призначеного для користувача терміналу, ані скільки доведеться платити за послугу, але галузеві експерти говорять про 100 доларів на місяць. 
  • Компанія постійно нарощує угруповання своїх супутників на орбіті.