В США політ в космос ще не дає права називати себе астронавтом / blueorigin.com

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) року уточнило критерії присвоєння звання астронавта і отримання нагрудної відзнаки за участь в космічних місіях. Мілярдери Джефф Безос та Річард Бренсон, що злітали в суборбітальний космос на власних кораблях, звання астронавта не отримали.

Як повідомляє "BBC Україна", правила змінили у день польоту в космос засновника компанії Amazon і найбагатшої людини в світі Джеффа Безоса на кораблі New Shepard. Це перше уточнення правил з 2004 року.

Відповідно до нових норм, астронавтом відтепер може вважатися лише той, хто входить до складу екіпажу і робить суттєвий внесок у забезпечення безпеки польоту. При цьому дане формулювання ніяк не пояснюється, тож FFA може на власний розсуд вирішувати, хто вважається астронавтом.

Відео дня

Раніше нагрудну відзнаку "Крила астронавта" можно було отримати за участь в комерційній космічній місії. Однак тепер космічні туристи після участі в космічному польоті не зможуть автоматично претендувати на неї.

У США надавати звання "астронавта" можуть три відомства: FAAA, NASA і Збройні сили.

Згідно з правилами, які діяли ще до внесення змін і продовжують діяти зараз, космічним може вважатися лише політ, який проходить на відстані не менш як 80 кілометрів від поверхні Землі.

Відповідно, і Бренсон, і Безос теоретично могли претендувати на отримання звання астронавтів.

Політ Безоса в космос

20 липня Джефф Безос здійснив космічний політ на своїй ракеті New Shepard. Разом з ним в космос вирушили його молодший брат, 53-річний Марк, 82-річна льотчиця Уоллі Франк і 18-річний Олівер Деймен.

Ракета піднялася на висоту в 107 кілометрів, а потім приземлилася в пустелі Західного Техасу. Весь політ зайняв 10 хвилин.

Компанія Безоса Blue Origin розробляє свою багаторазову суборбітальну систему New Shepard з 2006 року. Система складається з капсули для шістьох осіб і одноступінчастої ракети.

Політ Бренсона в космос

11 липня корабель компанії Virgin Galactic в рамках першого туристичного суборбітального польоту досяг кордону з космосом і успішно приземлився на космодромі "Америка" в штаті Нью-Мексико, США.

На борту корабля були 70-річний британський мільярдер і власник Virgin Galactic Річард Бренсон, два пілоти-Дейв Маккей і Майкл Масуччі, астронавти Сіріша Бандла, Кілін Беннет і Бетт Мозес.