Український супутник Січ 2-30 мають запустити в космос до кінця цього року / defence-ua.com

Кінцева вартість угоди України з компанією SpaceX щодо доставки на орбіту українського супутника Січ 2-30 (2-1) склала 1,99 мільйона доларів.

Читайте такожСАП направила до суду справу щодо зриву запуску першого українського супутника "Либідь"

Про це повідомила нардеп від СН Ольга Василевська, посилаючись на голову Держкосмосу Володимира Тафтая. Апарат планують запустити до кінця 2021 року.

Відео дня

Депутат згадала про сумну долю іншої української космічної розробки – супутника «Либідь», який зберігається у напівготовому стані на російському підприємстві "Інформаційні супутникові системи" в Красноярську.

Зазначимо, ще в березні у комітеті ВР з питань економічного розвитку заявляли, що ціна контракту України зі SpaceX cкладає 1 мільйон доларів.

Український супутник ДЗЗ «Січ 2-30 (2-1)»: що відомо

  • Супутники дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) потрібні для спостереження за поверхнею планети за допомогою різної апаратури. Отримані дані зазвичай використовують задля дослідження природних ресурсів Землі та розв'язання метеорологічних питань.
  • У грудні 2012 року Україна втратила зв'язок зі своїм малогабаритним космічним апаратом ДЗЗ «Січ-2». Його наступна модифікація — «Січ-2-1» уже не перший рік розробляється в межах Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України.
  • На початку лютого міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський повідомив, що президент України Володимир Зеленський доручив вивести на земну орбіту український супутник «Січ 2-30» (колишній 2-1) до кінця 2021 року — року тридцятиріччя незалежності країни.
  • Згодом стало відомо, що для запуску Україна обрала засновану Ілоном Маском американську компанію SpaceX.