Робота Ілона Маска може завадити роботі астрономів / фото REUTERS

Супутникова система Starlink підприємця Ілона Маска стане серйозною завадою для науковців, що ведуть наземні спостереження за зоряним небом.

Про це в інтерв’ю УНІАН розповів астроном Михайло Лашко.

Читайте такожНе обмежуючись SpaceX та Tesla: у Зеленського запрошують Ілона Маска відкрити бізнес в Україні

Відео дня

«У нього [Ілона Маска] є хороші проекти, те, що він розповідає про колонізацію Марса - добре. Але Starlink для наземних спостережень - дуже велика завада. Супутники заважають астрономам, в тому числі і тим, хто вивчає об'єкти, які наближаються до Землі. Може бути й так, що за тими Starlink вони не побачать небезпечний астероїд», - зазначив науковець.

Водночас він запевнив, що імовірність зіткнення Землі з астероїдом дуже мала.

Starlink: що відомо про проект Ілона Маска

  • SpaceX розвиває проект Starlink з кінця 2014 року - тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з'єднати весь світ глобальним супутниковим Інтернетом.
  • В планах Маска – вивести на орбіту до 12 тисяч супутників Starlink, наразі на орбіту виведено близько тисячі.  
  •  Перші результати тестів були оприлюднені в серпні за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку досягала 60,24 Мбіт/с (в гіршому - 35,49 Мбіт/с), Швидкість вивантаження - 17,7 Мбіт/с (4,58 Мбіт/с), а затримка - від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизькі затримках і швидкість завантаження понад 100 Мбіт/с.
  • SpaceX поки не повідомляла у скільки обійдеться покупка призначеного для користувача терміналу, та скільки доведеться платити за послугу, але галузеві експерти говорять про 100 доларів на місяць.