Ярема рассказал о расследовании преступлений против

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ярема сказав під час виступу в парламенті.

Він зазначив, що під час придушення мирних акцій на Майдані постраждали 2,5 тисяч осіб, а 104 з них загинули. 1200 отримали травми, у тому числі 185 - з вогнепальної зброї, а ще 1000 осіб отримали інші тілесні ушкодження.

За участь у мирних протестах 134 людини були незаконно позбавлені свободи, зауважив генпрокурор.

Відео дня

Читайте такожКабмін виплатив майже 12 мільйонів сім'ям загиблих на Майдані

“Неправомірно до кримінальної відповідальності притягнуті 503 людини та 291 - до адміністративної. Усі ці люди визнані потерпілими у рамках розслідування кримінальних проваджень", - сказав Ярема.

Водночас, зауважив він, загальна кількість кримінальних проваджень щодо посадових осіб, у тому числі вищого рангу, становить близько 2,5 тисячі. “Для забезпечення їх належного розслідування, ми за короткий термін звільнилися від прокурорів-поплічників режиму, змінений весь керівний склад як Генеральної прокуратури, так і прокуратур обласного рівня. Створені потужні слідчі групи з патріотично налаштованих і найбільш досвідчених працівників прокуратури, органів внутрішніх справ і Служби безпеки України", - сказав Ярема.

Таким чином, за його словами, розслідується близько 1000 кримінальних проваджень лише щодо злочинів проти Майдану, у тому числі 250 - щодо умисних вбивств і замахів на вбивства, а понад 500 - перевищення влади та службових повноважень.

Ярема також додав, що в рамках розслідувань, зокрема, допитано близько 3 тисяч осіб і проведено понад 1000 експертиз.

“Внаслідок цієї копіткої роботи, незважаючи на об'єктивні причини, які впливають на строки розслідування, до суду вже направлено 8 обвинувальних актів за фактами умисних вбивств учасників революції гідності та скоєних щодо них насильницьких дій“, - сказав генпрокурор.

Він нагадав, що про підозру у скоєнні злочинів оголошено основним організаторам і членам злочинного угруповання, серед яких екс-президент України Віктор Янукович, екс-прем'єр-міністр Микола Азаров, колишній перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, екс-міністр МВС Віталій Захарченко, екс-заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк та інші, а загалом це понад сто осіб.

Раніше УНІАН повідомляв, що термін розслідування справ за фактами розстрілів на Майдані був продовжений.