За словами Томіленка, Варфоломій наголосив на підтримці ПЦУ / peoples.ru

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

Про це він сказав на зустрічі з українськими журналістами в Стамбулі минулого тижня, повідомив глава Національної ради журналістів України Сергій Томіленко на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожОдин із єпископів ПЦУ звинуватив Філарета в «бунтарстві»

Відео дня

Він розповів, що у своєму виступі Вселенський патріарх Варфоломій наголосив на підтримці України і Православної церкви України.

«Десятиліттями, якщо не століттями, Україна не могла насолоджуватися повною свободою від зовнішнього впливу, особливо від Російської держави», - зазначив Варфоломій.

За словами Вселенського патріарха, Філарета було відновлено до єпископської гідності як колишнього митрополита Київського.

«Так званий «Патріархат Київський» не існує і ніколи не існував. Ми також сповідуємо, що тепер, після надання Автокефалії, це відповідальність Головного Єпископа Православної Церкви України Його Високопреосвященства Епіфанія керувати історичною церквою, зміцнювати єдність українського народу, сповідуючи християнські цінності, засновані на Євангелії і користуватися даром свободи, як засобом поширювати Добру Новину Нового Завіту», - заявив Варфоломій.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. 

15 травня 2019 року Філарет, якому дали звання почесного патріарха ПЦУ, скликав прес-конференцію, на якій заявив, що хоче зберегти УПЦ КП. Філарет також звинуватив Епіфанія у тому, що він намагався усунути його від служіння.