У Філарета заперечують ліквідацію УПЦ КП \ фото УНІАН

У патріарха Православної церкви України (ПЦУ) Філарета заявили, що документ про ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) не має юридичної сили.

Читайте такожВселенський патріарх заявив, що Київського патріархату ніколи не існувало

«Збори, які були 15 грудня 2018 року в храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплої Софії), не є помісним собором УПЦ КП, а є ситуативним зібранням делегатів УПЦ КП перед Об’єднавчим Собором, яке на вимогу для участі в Об'єднавчому Соборі з боку представників Вселенського патріархату прийняло формальний, ситуативний документ, який не має юридичної сили», – йдеться у заяві.

Відео дня

Стверджується, що документ був підписаний, бо представники Вселенського патріархату відмовилися розпочинати Об’єднавчий собор.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на якому створили помісну Православну церкву України. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

6 січня 2019 року у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

9 травня почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що УПЦ КП ще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор. Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

14 травня Епіфаній заявив, що розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Він зазначив, що ПЦУ «шанує святійшого патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив».