Будівництво ЧАЕС розпочали 1970 року, а перший її блок запустили 1977-го / фото УНІАН

Рішення про будівництво майбутньої Чорнобильської атомної електростанції, масштабний вибух на якій стався 26 квітня 1986 року, ухвалив Київський обком Компартії України.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1" розповів експрезидент України Леонід Кравчук, передає ТСН.

"Я хочу сказати, щоб ви знали, як вирішувалося питання про будівництво [атомної] станції. Україна не була першою і найголовнішою територію, де мала була бути побудована атомна електростанція. І на тому, що вона мала бути побудована в Україні, наполягав і ухвалив рішення Київський обком партії [обласний комітет Комуністичної партії України]. І єдина людина, яка запротестувала проти будівництва [атомної] електростанції над Києвом на Дніпрі, був президент Академії наук [УРСР] Борис Євгенович Патон. Усі інші погодились", - сказав Кравчук.

Відео дня

Читайте такожКравчук розповів, як Москва змусила провести парад у Києві після аварії на ЧАЕС

Нагадаємо, протягом 1965-1966 років Київське відділення проектного інституту "Теплоелектропроект" обстежило 16 пунктів у Київській, Вінницькій і Житомирській областях для будівництва майбутньої АЕС. Обрали Київщину - місце під будівництво майбутньої Чорнобильської АЕС біля села Копачі затвердила Колегія Держплану УРСР 18 січня 1967-го. За кілька тижнів, 2 лютого, рекомендації Держплану УРСР про розміщення АЕС біля Копачів також були затверджені Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР.

Будівництво ЧАЕС розпочали 1970 року, а перший її блок запустили 1977-го. На початок 1986-го Чорнобильська була найпотужнішою АЕС на європейській частині СРСР. Після вибуху енергоблоки почали зупиняти один за одним. Остаточно ЧАЕС зупинили лише 2000-го, після 23 років експлуатації. Нині будівля АЕС законсервована.

За радянських часів в Україні ввели в експлуатацію 5 АЕС – Чорнобильську, Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку. Чотири АЕС не добудували – Харківську, Одеську, Кримську та Чигиринську. Також розглядалося питання про будівництво Закарпатської АЕС.