УГКЦ проситиме у Папи Римського про власний патріархат / фото УНІАН

Керівник Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) на початку липня поїде до Риму, аби обговорити з Папою Франциском питання надання УГКЦ статусу патріархату.

Про це він заявив 28 червня в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі (РІСУ).

За словами Святослава греко-католики України давно мають фактичний патріархат, а Папа Римський загалом підтримує цей устрій.

Відео дня

Читайте такожМитрополит Епіфаній звернувся до Українців у День Конституції

"Ми не беремо миро з Ватикану чи будь-де. Глава Церкви освячує миро у Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять в будь-якій частині світу, помазують миром, яке було посвячене в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в  Києві. Так не було завжди, бо були різні обставини, однак це є частина нашого партикулярного права", - розповів керівник УГКЦ.

Він також додав, що УГКЦ робить все можливе для отримання статусу, однак остаточне рішення має бути ухвалене у Ватикані.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск має намір 4 липня зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним для того, аби обговорити Україну та Близький Схід. 

Зазначимо, парафіянами УГКЦ вважають себе 8,8% українців. А найбільше українців – 48,8% вважають себе парафіянами Української православної церкви.