Фото УНИАН

Про це йдеться в заяві Меджлісу кримськотатарського народу, опублікованому на офіційній сторінці організації в Facebook.

«Спираючись на статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів, яка передбачає, що корінні народи мають право створювати свої власні засоби масової інформації своїми мовами і отримувати доступ до всіх видів ЗМІ, які не належать корінним народам, без будь-якої дискримінації, Меджліс кримськотатарського народу розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу», - йдеться в заяві.

Відео дня

Над незалежними кримськотатарськими друкованими та електронними ЗМІ, що здійснюють свою діяльність в Криму, нависла реальна загроза закриття - наголосили в Меджлісі.

Вони нагадали, що у становлення незалежних кримськотатарських ЗМІ, створених у роки повернення кримськотатарського народу до Криму, «вкладено величезні зусилля тисяч людей, які усвідомлюють особливу роль ЗМІ рідною мовою у процесі відродження, збереження і розвитку кримськотатарської мови, культури, національних традицій».

Читайте також"Не вбивайте ATR": На Майдані закликали не дозволити закриття кримськотатарського телеканалу в Криму (фоторепортаж)

Причиною припинення з 1 квітня 2015 року мовлення єдиних у світі кримськотатарського телевізійного каналу «ATR», дитячого телевізійного каналу «Ляле» і радіостанції «Мейдан», виходу друкованих видань «Авдет», «Къырым» та інших, діяльності інформаційного агентства «QHA», є відмови влади у їхній перереєстрації, зазначає Крим.Реалії.

Керівники та творчі колективи зазначених ЗМІ неодноразово надсилали документи для перереєстрації на адресу уповноважених владою органів, але щоразу отримували невмотивовані відмови в продовженні своєї діяльності.

«Подібні дискримінаційні дії влади, що ведуть до припинення діяльності незалежних кримськотатарських ЗМІ, викликали масове обурення кримських татар. Народна акція «Не вбивайте АТР» проводиться не тільки в Криму, але й в країнах, де проживає кримськотатарська діаспора. Низка відомих правозахисників, журналістів і громадських діячів Росії також виступили проти дискримінації та загрози закриття незалежних кримськотатарських ЗМІ», - йдеться в заяві Меджлісу кримськотатарського народу.

Проблема дискримінації кримськотатарських ЗМІ стала предметом обговорення і на міжнародному рівні. Тільки в березні 2015 року це питання порушували в ході зустрічі з членами фракції Групи європейських консерваторів та реформаторів у Європарламенті, в Комітеті ООН з прав людини, на зустрічі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, на зустрічі з президентом Туреччини Реджеп Тайіп Ердоганом в ході його візиту в Україну, на спеціальних слуханнях підкомітету з питань безпеки і оборони Європарламенту.

Читайте такожВлада Криму пояснила, що переслідує канал ATR за те, що він дає людям надію

Меджліс кримськотатарського народу закликав усіх співвітчизників та жителів Криму різних національностей спільно захищати невід`ємні права людини і права народів.

Як повідомляв УНІАН, у суботу, 28 березня, на Майдані Незалежності у Києві відбулася акція на підтримку першого кримськотатарського телеканалу ATR у зв`язку з відмовою Роскомнагляду його зареєструвати згідно з російським законодавством.