Труханів та інші посадові особи обвинувачуються в заволодінні коштами міського бюджету / фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила виправдувальний вирок меру Одеси Геннадія Труханова та іншим фігурантам справи про купівлю будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною.

Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у середу, 31 липня, заступник генпрокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький подав апеляційну скаргу на виправдувальний вирок Малиновського районного суду Одеси, яким Труханів та інші співучасники визнані невинними у скоєнні інкримінованих злочинів по заволодінню коштами бюджету в сумі понад 92 млн грн в результаті реалізації схеми придбання у власність приміщення адмінкорпусу колишнього заводу «Краян» за вдвічі завищеною ціною.

Читайте такожРічниця смерти Гандзюк: під Головним управлінням поліції в Херсоні палять димові шашки (фото, відео)

Відео дня

«Тільки аналізом змісту самого вироку встановлено достатньо підстав для його скасування (неповнота судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону)», - йдеться в повідомленні.

Також вказується, що після виходу з відпустки прокурорів, які підтримували публічне звинувачення, і ознайомлення з матеріалами судового провадження, очевидно, будуть встановлені й інші обставини в межах підстав для скасування вироку, а відповідно і для внесення доповнень до апеляції.

Серед іншого, зазначається, що суд у вироку не прийняв рішення з приводу виробництва щодо юридичної особи - ТОВ «еліт Девелопмент», що є обов'язковим при прийнятті виправдувального вироку (відповідно до ч. 4 ст. 374 КПК України).

Як повідомляв УНІАН, Труханів та інші посадові особи обвинувачуються в заволодінні коштами міського бюджету при купівлі міськрадою за завідомо завищеною вартості будівлі, що раніше входив в цілісний майновий комплекс збанкрутілого заводу «Краян».

У вересні 2016 року Одеська міськрада придбав за 185 млн грн будівлю заводу у приватної компанії, яка на початку того ж року заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 млн грн.

14 листопада 2018 року Малиновський райсуд Одеси почав розглядати справу по суті.

На лаві підсудних знаходилися Труханів, віце-мер Павло Вугельман, голова постійної комісії з комунальної власності міськради Василь Шкрябай, глава муніципального департаменту комунальної власності Олексій Спектор і його заступник Володимир Радіонов, директора ТОВ «еліт Девелопмент» (продавець адмінбудинку) Петро Загодиренко, ТОВ «Valton Group» Ігор Кравченко і підприємства «Брокбизнесконсалт» (оцінювач) Галина Богданова.

У квітні 2019 року керівник САП Назар Холодницький заявив про необхідність узгодження нового обвинувального акта. Після його погодження стало відомо про зміну суми коштів міського бюджету, якою співучасники заволоділи, - вона зменшена з 185 млн грн майже до 92,66 млн грн.

25 червня прокуратура попросила суд призначити Труханова покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

9 липня Шевченківський райсуд Одеси виніс виправдувальний вирок всім фігурантам справи, в тому числі і Труханова.

Суд заявив, що не встановлені порушення, які свідчили б про те, що вони завдали бюджету збитків, а прокуратура не довела провину фігурантів. Також суд визнав неприпустимими ряд доказів, представлених стороною обвинувачення, і повідомлення про підозру Труханова та іншим фігурантам.

Суд також постановив повернути заставу, що деякі фігуранти справи вносили в якості альтернативи утримання в СІЗО, і скасував накладений раніше арешт на майно, в тому числі і мера міста.