У польському Освенцимі сьогодні, 27 січня, відзначають 75-ту річницю визволення в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

Напередодні до Польщі прибув і президент України Володимир Зеленський, який, виступаючи на спеціальній вечері, закликав міжнародну спільноту об’єднатися, щоби не допустити в майбутньому проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму. На заході були присутні колишні бранці табору та їхні родичі.

Читайте такожЗеленський: наш обов'язок перед майбутніми поколіннями - не допустити повторення трагедії Голокосту (відео)

Вшанувати пам’ять невинних жертв нині сюди прибудуть офіційні делегації із 50 країн та світових організацій. Але найперше на церемонії чекають на колишніх в’язнів концтабору та вцілілих у Голокості. До меморіалу Аушвіц вже прибуло близько 200 очевидців того жорстокого злочину. Їх стає все менше, але саме вони несуть спогади і правду. Серед них є українець Ігор Маліцький, якому вже 94 роки. Сьогодні він знову одягне свою концтабірну шапку, щоб показати, що життя тріумфує над насильством і бажанням знищити цілі народи.

Почути спогади очевидців нацистських злочинів увесь світ зможе із символічної локації – поруч із так званими Воротами смерті. Через них ешелонами звозили сотні тисяч людей і вони зникали назавжди.

У часи Другої світової війни нацисти у цьому концтаборі закатували понад мільйон людей. Комплекс Аушвіц-Біркенау - це 190 гектарів території поблизу польського містечка Освенцим: бараки, місце розстрілів, газові камери і печі, де спалювали трупи.

Найбільше знищили євреїв майже з усіх країн Європи – близько мільйона. Тисячі поляків, ромів, білорусів, українців, радянських полонених загинули тут - загалом представники 20 національностей. 27 січня 1945 року вояки 1-го українського фронту визволили концтабір Аушвіц. 

Зазначимо, сьогодні у меморіалі ближче до вечора розпочнуться основні урочистості. Україну представить президент Володимир Зеленський. Запланована двостороння зустріч із його польським колегою Анджеєм Дудою. А от Путіна на урочистостях не буде. Від Росії прибуде лише посол федерації у Польщі.