odessamedia.net

Як передає кореспондент УНІАН, увечері в суботу в курортному селищі міського типу Затока в урочистій церемонії відкриття взяли участь голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі, міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко та надзвичайний і повноважний посол Естонії в Україні Сулев Канніке.

Читайте такожУ Затоці побудували перший кілометр "найбільшої набережної Європи" (фото, відео)

Під час виступу Саакашвілі акцентував на тому, що набережна споруджується за участі естонських підприємців. Зокрема, бізнесмена Марселя Віхмана, який фінансував будівництво.

Відео дня

«Це дуже позитивний сигнал. Естонці - люди відчайдушні, але обережні. І якщо вони інвестують в Україну, то, найімовірніше, знають щось, чого не знаємо ми», - з гумором зазначив Саакашвілі.

Керівник регіону ще раз зупинився на необхідності ремонту та модернізації доріг, констатувавши, що «головною причиною їх нинішнього катастрофічного стану є казнокрадство».

Під звуки оркестру Саакашвілі і Віхман перерізали символічну червону стрічку.

Початок набережної являє собою доріжку п'ятиметрової ширини, викладену тротуарною плиткою. По всій довжині набережної будуть малі архітектурні форми: лавки, урни, стовпи зовнішнього освітлення, інформаційні павільйони, рятувальні вежі, біотуалети. Також передбачено дитячі майданчики, зони відпочинку.

У найближчі три роки буде побудовано ще 11 км, а набережна стане найдовшою у Європі.

Як повідомляв УНІАН, набережну будують у курорті Затока, де на узбережжі Чорного моря дислокуються близько 180 баз відпочинку і здравниць. За один сезон (2,5 місяця) ці установи приймають близько 1 млн осіб.

Будівництво набережної затверджено на сесії Затокської селищної ради.

Як зазначив архітектор проекту Олексій Панін, проект розраховано на 3 роки, його планують реалізувати в 3 етапи. Перший етап – будівництво 1 км набережної – стартував 1 червня, його вартість – 15-20 млн грн.

За попередньою оцінкою, вартість всього проекту - 80-100 млн грн. Інвестор - естонська компанія, власником якої є Віхман. Він входить до топ-3 бізнесменів Естонії.