jewishfedstpaul.wordpress.com

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на прес-конференції в Києві, присвяченій оприлюдненню фінального звіту щодо виконання програми «Цілі розвитку тисячоліття» (ЦРТ).

Читайте такожДослідження: до кінця року на порозі бідності опиняться 32% українців

“Ключовою складовою програми розвитку для України на наступні 15 років, на мою думку, мають бути дві речі. Перше - це викорінення найгостріших форм бідності. Не зменшення, не скорочення, а викорінення, тому що люди не мають голодувати, не мають бути позбавлені доступу до освітніх, медичних послуг, до житла я так далі. І друге - це підвищення середньо очікуваної тривалості життя”, - сказала Лібанова, коментуючи початок роботи над переліком цілей для України в рамках Програми ООН щодо затвердження довгострокового порядку сталого розвитку людства, який планується затвердити цього року.

Відео дня

Як пояснила Лібанова щодо другої цілі, озвученою нею, то сьогодні середньо очікувана тривалість життя в Україні нижча, ніж середня по земній кулі.

“Це з урахування Африки і Азії... Це не означає, що вона (тривалість життя - УНІАН) нижча за азійські чи африканські країни, але нижча, ніж середня по земній кулі”, - наголосила демограф.

“Ми і Росія - тільки дві країни, які примудрилися з початком 60-х років припустити зростання смертності”, - додала Лібанова.

За її словами, крім цих двох ключових, на її переконання, показників для України, в плані її розвитку має бути приділена увага боротьбі зі спадковою бідністю.

“Це надзвичайно неприємна річ, ознаки формування якої спостерігаються зараз в Україні”, - сказала фахівець.

Вона наголосила на необхідності протидіяти необгрунтованій нерівності в країні. Наразі, за її словами, спостерігається те, що в Україні діти із заможних родин більш конкурентні, зокрема, і на ринку праці. Водночас діти з незаможних родин мають значно менші можливості.

Окремо Лібанова зупинилася на необхідності і надалі забезпечувати українців можливістю отримувати вищу освіту, оскільки люди, які закінчили вищі навчальні заклади, легше адаптуються до змін умов життя і можуть забезпечити для себе вищий дохід.

Вона назвала дуже вдалою ідеологією те, що українці повинні бути дуже освічені.

“Жодного разу з 1999 року не руйнувалося співвідношення - чим вищий рівень освіти, тим вищим є рівень зайнятості, то є вищими доходи”, - заявила Лібанова.

Фахівець також відзначила, що Україна має звернути увагу при затвердженні нових цілей на наступний період у своєму розвитку на зменшення показників смертності серед чоловіків працездатного віку.

“Тому що сьогодні третина 20-річних юнаків не доживають до 60 років. Це жахливий показник. В нас 276 з кожної тисячі помирає, в Польщі - 180, в Швеції - 70 чоловіків”, - повідомила Лібанова.

На прес-конференції голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс повідомила, що у вересні цього року будуть напрацьовані та представлені Цілі сталого розвитку людства на найближчі 15 років, тобто до 2030 року. Ця програма прийде на зміну ЦРТ, програма якої завершується в 2015 році.

За її словами, будуть проведені відповідні дискусії щодо плану сталого розвитку на рівні урядів. В Україні план дій із сталого розвитку буде визначений, виходячи з результатів Національної доповіді по ЦРТ на період 2000-2015 рік.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня в Києві презентували проект Національної доповіді "Цілі розвитку тисячоліття (ЦРТ). Україна: 2000-2015", в якому, зокрема, зазначається, що в Україні кожна третя родина з дітьми і кожен п’ятий працюючий є бідними.