УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 243 народних депутата.

Документом, зокрема, в законі "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" встановлюється, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах, має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини і надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру.

Читайте такожУ Мінсоцполітики на обліку вже 1,56 мільйона переселенців з Донбасу і Криму

Відео дня

Встановлено, що підставою для взяття ВПО на облік є проживання на території, де виникли зазначені обставини. Раніше в законі було зазначено, що для цього потрібна реєстрація місця проживання на такій території. Однак у разі відсутності реєстрації на території, звідки було здійснено переміщення, заявник повинен надати докази проживання там - військовий квиток, трудову книжку, документи на власність, про освіту, фотографії тощо.

Визначено, що для отримання безстрокової довідки про взяття на облік ВПЛ така особа звертається з заявою в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх наявності) рад за місцем проживання в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Читайте такожПереселенці повинні голосувати за місцем проживання після створення безпечних умов - спостерігачі ЄП

Форма заяви затверджується центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення і трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності, з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, що повернулися до України.

Цей орган також відповідальний за забезпечення формування та ведення Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Читайте такожПереселенці почали повертатися на Донбас завдяки перемир'ю – ОБСЄ

Разом із заявою заявник подає документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу і підтверджує її спеціальний статус.

У разі наявності в документі, що посвідчує особу і підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу і підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій здійснюється внутрішнє переміщення у зв'язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи або рішення про відмову у видачі довідки з обов'язковим зазначенням підстави відмови, підписана керівником уповноваженого органу, видається заявнику в день подачі заяви.