8 марта / УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні результати соціологічного опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Як зазначили у КМІС, жінкам ставилося запитання: «Який подарунок Ви понад усе хотіли б одержати від коханого чоловіка на 8 березня?», а чоловікам: «Який подарунок Ви понад усе хотіли б подарувати коханій жінці на 8 березня?».

Дослідження засвідчило, що квіти бажають отримати 23% жінок, 30% чоловіків мають намір їх дарувати; серед жінок 10% не чекають від чоловіків ніяких подарунків, крім турботи та уваги, та лише 6% чоловіків відмітили цей пункт.

Відео дня

Ювелірну прикрасу хотіли б отримати у подарунок 9% жінок, так ж кількість чоловіків планують її дарувати (9%); романтичну подорож бажають отримати у подарунок 7% жінок, планують її дарувати - 6% чоловіків.

Читайте також74% росіян готові голосувати за Путіна в 2018 році - опитування

Крім того, виявилося, що в цьому році вперше у жінок з-поміж очікуваних подарунків – гроші. Зокрема, 6% жінок хотіли б отримати гроші в подарунок, 5% чоловіків планують їх дарувати; туалетну воду, парфуми або косметику хотіли б отримати у подарунок 6% жінок (8% чоловіків планують зробити саме такий подарунок).

У той же час 9% опитаних жінок сказали, що не мають чоловіків, від яких вони чекають подарунки, та 5% чоловіків зазначили, що їм нікому їх дарувати.

Коментуючи результати опитування, заступник директора КМІС Вікторія Захожа зазначила, що «Міжнародний жіночий день втрачає свою вагу для українців, як і інші свята, які були такими популярними у Радянському союзі. Окрім того, що зростає покоління тих, хто вже не застав навіть такої держави, економічна та військова ситуація в Україні на сьогодні, очевидно, мали вплинути на ставлення до свят, зокрема тих, що не пов‘язані з релігією (Великдень або Різдво) або патріотичними почуттями (День незалежності)».

Читайте такожБільшість українських жінок не дотримуються здорового способу життя

За словами експерта, відповіді чоловіків та жінок на цю ситуацію проявляються дещо по-різному. «Серед чоловіків зросла частка тих, хто взагалі не збирається дарувати подарунків жінкам до свята весни (з 3,8% до 6,1% порівняно з 2014-м роком). Жінки ж не поспішають відмовлятись від свята і продовжують чекати на подарунки до 8 Березня. Більше того, їхні очікування стали більш меркантильними. Їх вже не влаштовують лише квіти, турбота та увага, натомість більше стало тих, котрі хотіли б отримати у подарунок ювелірні прикраси або й просто гроші", - зазначила Захожа.

Читайте такожРосіяни не вірять у зміцнення рубля – чекають нового падіння курсу

Опитування проводилося 5-16 лютого 2016 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2020 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим). В Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється владою України, у Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються, і на територіях, що тимчасово не контролюються владою України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.