REUTERS

Як передає Польське радіо, ініціаторами звернення виступили громадяни Польщі.

"Звертаємося до вас із закликом про вжиття надзвичайних заходів з метою негайного та безумовного звільнення майже 35-річної Надії Савченко, української громадянки, викраденої та вивезеної понад 20 місяців тому до Російської Федерації", - наголошується у зверненні.

Підписанти документа зазначають, що російська влада порушує права людини, міжнародне право та Конституцію РФ, знущається над міжнародною спільнотою та порушує Мінські домовленості щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Відео дня

Читайте такожУ Гельсінкі відбулася демонстрація за звільнення Савченко

Автори звернення констатували, що попередні зусилля міжнародної спільноти зі звільнення Савченко виявилися неефективними, та нагадали, що на знак протесту проти рішень російського суду Савченко 4 березня оголосила сухе голодування.

"Те, чи вдасться врятувати її життя, стане випробуванням ефективності міжнародної дипломатії та нашої відданості європейським цінностям", - наголошують вони.

Листа вже підписали понад 200 відомих представників інтелігенції, журналісти, митці, перекладачі, громадські діячі, режисери, священики з Польщі, України, Білорусі, Грузії, Литви, США, Німеччини, Росії, Франції, Словаччини, Чехії, Хорватії та інших країн.

Як повідомляв УНІАН, Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, а також у незаконному перетині російського кордону. Українка та її захист відкидають звинувачення й заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон бойовики, які потім примусово переправили до Росії.

Читайте такожКлімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

В середині грудня 2015 року російський суд продовжив арешт Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє з моменту її арешту влітку 2014 року.

2 березня державне обвинувачення зажадало, щоб суд засудив Савченко до 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

3 березня суд відмовив Савченко в останньому слові. Після дебатів суддя закрив засідання і повідомив про відновлення процесу 9 березня. У відповідь Савченко заявила, що відмову їй в останньому слові сприймає як порушення її прав і з 4 березня починає сухе голодування.

Сьогодні зранку сестра льотчиці Віра Савченко заявила, що про стан Надії поки нічого не відомо.