REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"Для нас це принципово важливе питання, і ми вже вийшли на так, скажімо, топ-рівень його обговорення. І все, що потрібно, це відмашка від керівництва Росії і конкретно президента Путіна, який має сказати "так" і юристи тоді швидко відпрацюють цю тему", - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що той факт, що вирок Савченко набув чинності і апеляція на рішення суду не подана, залишає українській стороні обмежений час, щоб добитися від росіян її повернення.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, чи можливий варіант обміну Савченко на затриманих в Україні російських ГРУшників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова, Кулеба сказав: “Може бути обмін. Зараз всі варіанти на столі. Ми готові до розгляду всіх варіантів з метою повернення Надії”.

Він також зазначив, що сфера відповідальності МЗС полягає в тому, щоб добитися від Росії віддати Савченко, а потім вже юристи будуть відпрацьовувати формули її повернення.

Читайте такожМЗС закликає світ посилити політичний та дипломатичний тиск на Росію для звільнення Савченко

Як повідомляв УНІАН, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області (Росія) засудив Савченко до 22 років колонії. Після оголошення вироку вона заявила, що не подаватиме апеляцію і з 6 квітня відновить сухе голодування, вимагаючи свого повернення в Україну.

За словами адвоката Марка Фейгіна, наразі Надія припинила вживати дитяче харчування і п'є тільки воду.

Адвокат Микола Полозов сьогодні, 5 квітня, повідомив, що влада РФ може відсьогодні етапувати Савченко до місця відбування покарання.

Він зазначив, що з сьогоднішнього дня вирок у справі Надії Савченко набув чинності. Вона прийняла рішення його не оскаржувати, оскільки не вірить у російську систему правосуддя, цей вирок не визнає і не має наміру далі брати участь у судовому фарсі.

"Вже відсьогодні органи ФСВП мають право почати етапувати Надію Савченко до місця відбування покарання, але я сподіваюся, що керівництво ФСВП не стане загострювати ситуацію і починати негайне етапування Савченко", - написав Полозов.

Він нагадав, що завтра Савченко оголошує сухе голодування.