фото УНИАН / УНИАН

Глава СБУ Василь Грицак в інтерв'ю виданню Ліга.net заявив про "російський слід" у скандалі навколо "секретних в'язниць СБУ".

Читайте такожУ Києві позапланово перевіряють СІЗО СБУ через заяви помічника генсека ООН про тортури (фото)

На питання про те, чи схожий скандал навколо недопуску спостерігачів ООН в деякі місця позбавлення волі в Україні на "інформаційну спецоперацію" росіян, глава СБУ відповів: "Відверто кажучи, мені теж так здається. І це легко пояснити. Перше і найголовніше: ми пустили спостерігачів до 600 заарештованих — підконтрольні Москві угруповання "ДНР/ЛНР" тільки до чотирьох. Представник ООН підтвердив, що їх не просто не пустили в секретні в'язниці росіян в "ЛНР". Представників ООН в принципі не пустили на захоплену терористами "ЛНР" територію. В Луганськ не пустили".

Відео дня

За словами Грицака, спостерігачів ООН не пустили до районного підрозділу СБУ, тому що це режимний орган: "Ми збирали юридичний консиліум з експертами міжнародного права. Є українське законодавство. Є порядок допуску на об'єкти, де циркулює інформація з обмеженим доступом".

При цьому він заявив, що група ООН вимагала повний доступ: "Від нас вимагають - відкрийте нам ці двері, пустіть нас сюди, відкрийте горище, відкрийте підвал, відкрийте тут. Я дав повний доступ до місць, де ми утримуємо людей. Абсолютно повний доступ. Але ось приїжджає група іноземців — 14 осіб: пустіть нас скрізь. Ну, як це — скрізь? Ми їм пояснюємо, що, хлопці, так, ви отримали мандат на всі місця, де можуть утримуватися люди, а не заходити в кожну кімнату, в яку вам захочеться".

Читайте такожСБУ домовилась активніше співпрацювати з Моніторинговою групою ООН

"Мені здається, що російський слід у розкручуванні в медіа цієї історії простежується очевидний. Ніхто ж не каже, що співробітників ООН в принципі не пустили в Луганськ. А чому б не поїхати в Горлівку? Я звідти особисто забирав людей. І там досі сидять наші заручники, наприклад, в підвалі "Артемвугілля". СБУ відомі місця утримування понад50 наших громадян зі 113. Будь ласка, поїдьте, подивіться. Не їдуть. Ми не відмовляємося. Ми відкриті. Але іноземцеві не можна просто взяти і зайти на режимний об'єкт СБУ. Це заборонено законом. Повинна бути дотримана процедура. Вони цього не зрозуміли і вимагали пропустити зараз і скрізь. Ми дамо доступ туди, куди захочуть — але на режимних об'єктах тільки в супроводі та з дотриманням вимог інформаційної безпеки", - підсумував Грицак.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня делегація підкомітету ООН з попередження тортур звинуватила Україну у відмові в повному доступі до місць позбавлення волі.

Члени підкомітету були змушені перервати свою поїздку по Україні, оскільки їм відмовили в доступі до деяких місць позбавлення волі чи тимчасового утримання людей під вартою, підпорядкованих Службі безпеки України.

26 травня СБУ не допустила місії підкомітету ООН з попередження тортур в свої управління в Маріуполі та Краматорську через присутність у її складі росіянина.