REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, які оприлюднила сьогодні під час прес-конференції політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

За її словами, порівняно з 2012 роком, частка тих, хто вважає цей шлях кращим за будь-які інші гарантії безпеки, зросла більш ніж утричі.

«Найкращим стимулятором того, щоб змінились ставлення до НАТО, були події 2014 року - у травні почала стрімко зростати орієнтованість населення на НАТО як на гарантію національної безпеки України. Так, якщо у спокійному 2012 році гарантію безпеки у членстві НАТО бачили лише 13% українців, то у травні 2014 таких було 33%. Станом на травень цього року кількість прихильників членства в НАТО становить 43%», - поінформувала вона.

Відео дня

Читайте такожМіністри оборони країн-членів НАТО затвердили пакет широкої допомоги Україні

На думку директора Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної, тема НАТО «перейшла в центр уваги, бо стало зрозуміло, що з таким сусідом, як РФ, проблема безпеки стає у повний зріст».

Як показало дослідження, протягом останніх років кардинально змінилась і регіональна мапа підтримки НАТО. Так, у 2012 році на західній Україні 37% населення підтримували членство в НАТО, а 34% надавали перевагу позаблоковому статусу. На Донбасі – 1%, 14% - в центрі України.

У 2014 році почалось зростання прихильності до НАТО. Станом на травень 2016 року в центральній Україні членство в НАТО як запоруку безпеки вважає 46% (у квітні 2012 – 14%) на півдні – 19% (у квітні 2012 – 7%). Соціологи також наголошують на тому, що найбільш істотне зростання орієнтації на НАТО відбулось у громадській думці тих, хто проживає на сході України. Так, у східних областях у 2012 році членство в НАТО підтримували 2%, у травні 2016 р. – 29%, на Донбасі – 1% та 24% відповідно.

Опитування було проведено з 11 по 16 травня 2016 року. Загалом опитано 2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2, 3%.

Опитування здійснювалось за фінансової підтримки програми MATRA посольства Королівства Нідерландів та Національного фонду підтримки демократії (США).