REUTERS

Як повідомили УНІАН в прес-службі Ради національної безпеки і оборони України, про це сказав керівник Служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБОУ Валентин Петров в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF.

«Це був процес, що тривав не менше півроку, внаслідок якого було уражено не лише українські енергетичні компанії - це була лише верхівка айсберга - були уражені також ряд інших великих підприємств, а також один з національних телеканалів», - зауважив він.

Читайте такожЗМІ: хакери уряду РФ зламали мережу комітету Демократичної партії США

Відео дня

За словами Петрова, українські спеціалісти виявили, що сліди хакерських атак, які були здійснені на українські енергетичні підприємства, ведуть до російських серверів, «та є всі ознаки участі російських програмістів у розробці різних систем для цього».

«Вітчизняні криміналісти під час аналізу вірусу виявили велику ймовірність того, що вірус був створений та мав всі налаштування для роботи з кириличним алфавітом», - повідомив він. Петров також додав, що прообраз вірусу, який застосовувався проти енергетичних компаній України, 2007 року активно поширювався на одному з комп'ютерних форумів росіянином.

«Він поширював на спеціалізованому форумі програму, яка пізніше стала вірусом для ураження українських компаній. Тобто за створенням і походженням цього вірусу стоїть російський громадянин», - сказав Петров.

Читайте такожВ СБУ заявили, що сайт Львівської ОДА зламало хакерське угруповання "ДНР"

Крім того, на його думку, підтвердженням того, що вірус було підготовлено та запущено саме з території РФ свідчить факт, що часові налаштування на комп'ютері, на якому створили цей вірус, збігаються з часовим поясом Москви і Санкт-Петербургу.

«Росія сьогодні прагне відновити свою геополітичну велич, і тому вона вимушена вдаватись до різноманітних асиметричних способів, зокрема, до пропаганди та кіберзагроз. Ті події, які відбулися в Україні, спрямовані насамперед не проти України, це - демонстрація потенційних можливостей Росії для Заходу» , - наголосив Петров.

«Атаки на енергетичні компанії - це тривожний дзвінок для нас, але ще більше тривожний дзвінок для країн Європи та тих країн, де інформаційні технології набагато краще розвинені, ніж в Україні. Російська кібернетична атака мала демонстративне завдання - показати наявність кібернетичної зброї, яка ставить під загрозу безпеку країн Заходу», - додав Петров.