фото УНИАН / УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку колишній перший заступник міністра оборони Леонід Поляков висловив на засіданні круглого столу на тему: “Росія проти України: останній шанс Путіна?”.

Він відзначив передумови можливого широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте такожВ РНБО розповіли про два сценарії Росії зі стримування України в орбіті свого впливу

Відео дня

“Їх можна розділити на три групи. Військові передумови полягають у тому, що Росія нарощує військовий потенціал на кордонах України та на тимчасових лініях розмежування. На східних кордонах створюються військові бази на оперативно-тактичну глибину. І цей процес ще не закінчено. Військовий компонент вже є останнім для агресії. Також посилюється розвідка, де ми спостерігаємо не лише активність безпілотників, що залітають на нашу територію, але й постійну діяльність агентури і диверсійно-розвідувальних груп”, - сказав Поляков.

Крім того, він зазначив, що Росія посилює тиск на партнерів та союзників України, які у випадку агресії могли б допомогти Україні.

Також Поляков вважає, що ще одною передумовою можливого вторгнення російських військ є активна антиукраїнська пропаганда.

“Ми маємо зневагу до державності України. Інформаційна мобілізація населення проти України”, - сказав він.

Третьою передумовою Поляков назвав характер міждержавних відносин України та Росії.

“Зверхність ставлення до України, яка спостерігається на всіх рівнях урядування в Росії, зневага міжнародного законодавства, претензія на особливі зони впливу. Все це говорить про те, що політика Росії до України залишається потенційно агресивною. Поки що наш сусід живе в полоні великодержавних ілюзій, і його політика не передбачувана й залежить від особистості очільника держави”, - сказав Поляков.

“Ця непередбачуваність Росії та системність військової підготовки дозволяє нам робити висновки про можливість посилення агресії з боку Росії”, - додав він.

Також Поляков висловив переконання, що для запобігання широкомасштабному вторгненню російських військ Україна має не стільки сподіватися на союзників, а оперативно зміцнювати сектор безпеки та оборони.