Фото ssu.gov.ua

Як повідомляє прес-служба СБУ, йдеться про диптих – портрет Тимоша Хмельницького – одного з синів видатного гетьмана України Богдана Хмельницького, а також портрет дружини Тимоша Розанди, яка була дочкою господаря молдавського князівства Лупула.

Картини були викрадені з Львівського історичного музею 8 лютого 1960 року. Одна з картин була виставлена на інтернет-аукціон мешканцем Кропивницького, який не знав про історію цих витворів мистецтва.

Читайте такожДовга дорога додому: Україна передала Нідерландам викрадені з голландського музею 11 років тому картини

Відео дня

Співробітники СБУ спільно з працівниками музею переконали чоловіка повернути державі культурні цінності. Експерт Львівського історичного музею вже підтвердив автентичність робіт, переданих оперативникам спецслужби.

«Картини були створені приблизно у ХVIIІ столітті, зняті з аукціону вони були на минулому тижні, а передані в музей на початку цього тижня. Про точну вартість робіт можна буде говорити після детального обстеження картин та їхньої реставрації. Наразі роботи знаходяться на тимчасовому зберіганні в Кіровоградському обласному художньому музеї», - розказала кореспонденту УНІАН заступник директора Кіровоградського обласного художнього музею Ганна Осіпова.

Планується, що роботи найближчим часом будуть передані у Львівський історичний музей.

Фото ssu.gov.ua