athos-ukraine.com

Як повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», фільм розповідає про відомого старця, уродженця Полтави, який відроджував духовне життя Православної Церкви у XVIII столітті - преподобного Паїсія Величковського.

«Глядачі дізнаються про та діяльність Паїсія Величковського, зокрема - про його зв'язок із колливадським рухом, відомим, як філокалістичне відродження. Преподобний не лише працював над перекладами аскетико-духовної літератури, а і дав поштовх до відродження гуртожитнього укладу в монастирях на Афоні та Молдовлахії (територія сучасної Румунії). Також він заснував перекладацьку школу в Нямецькому монастирі. У картині будуть показані рідкісні рукописи, книги та предмети церковного вжитку часів преподобного Паїсія, які ще ніколи не демонструвалися широкому загалу. У фільмі присутні коментарі істориків, філософів, богословів, а також ігуменів та монахів Афону та Румунії», - розповів засновник фонду Дмитро Ворона.

athos-ukraine.com

Зйомки фільму відбувались на Афоні в монастирях Ксенофонт, Пантократор, Симонопетра, а також в Іллінському скиті. У Румунії знімальна група побувала в Драгомирні, Секулі і Нямці - монастирях, де преподобний Паїсій Величковський був ігуменом. Фінальний етап зйомок пройшов в Києво-Печерській лаврі.

Відео дня

Преподобний Паїсій Величковський - уродженець Полтави, православний старець, аскет, святий, служіння якого проходило в Україні, на Афоні та в Молдові. Паїсій Величковський відомий також як перекладач праць святих отців з грецької мови. Зокрема, він переклав на церковно-слов'янську мову «Добротолюбіє» - улюблене духовне читання ченців і мирян. Величковський - один із тих, хто відродив забуті традиції чернечого життя - старецтва, гуртожитнього чернецтва та Іісусової молитви.

В червні цього року на Афоні, неподалік від монастиря Пантократор, групою дослідників БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон» була знайдена келія XVII століття, де прийняв чернецтво відомий українець - преподобний Паїсій Величковський.

Фестиваль православного кіно «Покров» започатковано у 2003 році. Цього року перегляди конкурсних робіт проходять у київському Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6). Прем’єра документально-просвітницького фільму: «Величковський: шлях понад часом» відбудеться 12 жовтня о 14.50. Вхід на конкурсний показ вільний.