wikimedia.org

Таку версію висунув британський журналіст Шенан Молоні, пише The Independent.

Молоні понад 30 років досліджує причини краху "Титаніка". Зокрема, він вивчив фотографії, зроблені до того, як корабель вийшов з судноверфі в Белфасті.

Журналіст побачив чорні мітки уздовж правої частини корпусу корабля - як раз там, де його пробив айсберг. Згодом експерти підтвердили, сліди, ймовірно, були викликані пожежею в паливному сховищі.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі затонула улюблена яхта Брежнєва

"Ми розглянули саме те місце, в якому застряг айсберг, і, здається, ця частина корпусу в цьому місці була дуже вразлива, і це сталося ще до того, як він покинув верф у Белфасті", - каже Молоні.

Команда з 12 осіб намагалася загасити полум'я, але воно було занадто великим, щоб швидко взяти його під контроль. Воно могло досягти температури до 1000 градусів за Цельсієм, що зробило корпус Титаніка в цьому місці дуже вразливим. І коли він вдарився об лід, відзначають експерти, відразу ж порвався.

Видання також додало, що керівництво лайнера заборонило говорити про пожежу пасажирам.

"Це ідеальний збіг незвичайних факторів: вогню, льоду та злочинної недбалості. Ніхто не розслідував ці мітки до цього. Це повністю змінює історію", - каже Молоні.

Як відомо, "Титанік" затонув 15 квітня 1912 року під час свого першого рейсу. Судно зіткнулося з айсбергом в Атлантичному океані. Жертвами катастрофи стали понад 1 500 осіб. За офіційною версією, до трагедії призвело те, що "судно рухалося на великій швидкості в небезпечних обледенілих водах, і команда не змогла уникнути зіткнення з айсбергом".