Ілюстрація REUTERS

У гарячих точках Росії виявилися багато кримських силовиків-дезертирів, що залишилися на півострові. За даними контррозвідки СБУ, з 15 тис. міліціонерів, прикордонників та співробітників спец служб, що перейшли на бік окупантів, службу в Криму продовжило не більше третини.

Решту або звільнили, або ж перевели на материкову частину Росії — туди, де небезпечнішими і складніше служити, йдеться в матеріалі "Нового времени".

"Зрадників ніхто, ніколи й ніде не любить. І запис "схильний до зради" в особовій справі ніколи не поліпшить кар'єру,— пояснює Юрій Смілянський, експерт організації Майдан закордонних справ, що відстежує долю окупованого Криму.— Свою лояльність їм доведеться довести".

Відео дня

Зробити це, на його думку, військовим і силовикам доводиться або в гарячих точках — Афганістані, Чечні або Сирії, або у віддалених регіонах РФ на кшталт Далекого Сходу або Забайкалля.

"А на місце колишніх українських силовиків у теплий Крим Кремль відправляє перевірені, тобто споконвічно російські кадри. Причому цей процес стосується не лише людей у формі — на півострів масово надсилають і чиновників з глибинки Росії. Їм більше вірять", - зазначають журналісти.

Читайте такожУ Росії вбили офіцерів кримської "Альфи", які зрадили Україну

Так, у березні 2014-го Україна в Криму пережила ексцес масового зрадництва. За даними Олександра Турчинова, секретаря Радбезу, який тоді виконував обов'язки президента країни, з 13 тис. військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ), розміщених в той момент на півострові, лише 3,9 тис. осіб залишилися вірні присязі. І це ще непогано: серед співробітників кримського СБУ стали втікачами 90% особового складу, а серед місцевих міліціонерів — всі 99%.

Втім, "бути активними" й насолоджуватися новим статусом перебіжчики змогли недовго. За даними СБУ, більшу частину колишніх українських силовиків очікувало або переведення на материкову Росію, або звільнення", - йдеться в статті.

Так, до РФ відправили 40% із тих, що залишилися в Криму, прикордонників. З 12 тис. колишніх співробітників української міліції майже третину звільнили в перші три місяці після анексії, оскільки вони не пройшли переатестацію в російській поліції. А з майже 2 тис. екс-співробітників СБУ служити в Криму залишилося лише 30%. Ті, кого переводили в Росію, крім гарячих Чечні і Дагестану, отримували призначення далеко не в найпрестижніші регіони РФ.

Силовикам, що залишилися у Криму, довелося доводити свою лояльність. За спостереженнями правозахисників і журналістів-розслідувачів, саме перебіжчикам росіяни доручали вести політичні справи проти проукраїнського населення півострова і кримських татар.

"Найбруднішу роботу доручають робити зрадникам. І ми знаємо, що вони причетні до тортур,— каже кримчанка Валентина Самар з Центру журналістських розслідувань (ЦЖР).— Це стосується дезертирів з прокуратури, СБУ і поліції".

Повний текст статті читайте у свіжому випуску журналу "Новое время" від 6 жовтня 2017 року.