Сумніви в ефективної вакцинації по-українськи проти COVID-19 закрадалися ще минулого року. Тоді дуже хотілося помилятися, але… 

Навіть якщо не брати до уваги загальну катастрофічно низьку швидкість, в кінці березня, коли отримання щеплень проти "корони" було в розпалі, сильно впадала в очі "популяризація" цього дійства "лідерами громадської думки", що проводиться за сприяння МОЗ. Нагадаю, тоді (станом на 24 березня) за інформацією РНБО в Україні прищепилися 155 тисяч осіб, з них 10 871 публічних осіб. А запит з проханням назвати імена/прізвища цих публічних осіб, хоча б з намозоливших очі українцям в телевізорах депутатів, МОЗ проігнорував.

Яке ж було моє здивування, коли на початку травня на тій же сторінці РНБО пункт "публічні особи" раптово перетворився в… "публічні особи та учасники АТО". Разом - 18 612 осіб. 

Відео дня

Зараз вакцину проти COVID - 19 часто-густо отримують не групи ризику, а ті, хто вміє дзвонити "кому треба"

Навіщо було об'єднувати ці категорії? Адже, наприклад, військовослужбовці або співробітники сфери державної безпеки були спочатку виділені окремими пунктами. Чому цього не було зроблено з "учасниками АТО"? Виходить, їх почали прищеплювати тільки недавно, раз з'явилася необхідність змінити категорію? Або прищеплювали і раніше, але в списках інших категорій? Або спроба "розбавити" категорію публічних людей ще й учасниками АТО зроблена, щоб не ставили зайвих питань про масову вакцинацію, кого попало

Власне, не менш цікаві дані - в розрізі областей, які трохи понад місяць тому були в лідерах вакцинації «публічних людей» і скандалів, з цим пов'язаних: в Тернопільській області в кінці березня зробили 1994 щеплення «для зірок», в Київській - 1516. Станом на 4 травня «приріст» щеплених виглядав, м'яко кажучи, дивно. У Тернопільській області зафіксовано 2103 вакцинації проти COVID-19, у Київській – 1617. Тобто, якщо з початку березня в цих областях "публічні люди" майже щодня вакцинувалися по півсотні-сотні, то тепер сто осіб цієї категорії ледь набралися за місяць? Нас, напевно, намагаються переконати, що публічні люди в цих областях закінчилися? 

Не зовсім так. А диявол, як завжди, в деталях. 

Вся ця інформація в принципі навряд чи привернула чиюсь увагу, якби не черговий ляп від МОЗ, який днями повідомив «публічним людям» (як тим, хто вже отримав першу дозу медикаменту, так і тим, хто ще не встиг зробити щеплення і прорекламувати вакцину проти COVID-19), що тепер щеплення їм не світить. У повідомленні йшлося про те, що ще 16 квітня МОЗ вніс зміни в дорожню карту вакцинації проти коронавірусу, і, згідно з наказом №745 «залишкові дози вакцин більше не можуть використовуватися для щеплення публічних осіб». 

Здавалося б, що тут такого? Кампанія "прихованої реклами" підступних вакцин тільки викликала роздратування. Але "публічних осіб" також повідомили, що їх персональні дані, які вони надали для запрошення на вакцинацію, знищені. Вловлюєте нитку? 

Спочатку МОЗ дозволив щепитися всім, кому не лінь, під виглядом «публічних осіб», причому списки потенційних пропагандистів вакцинації поповнили купою відомих професій, у тому числі і народних депутатів. Останні, втім, виявилися непридатними для такої реклами, оскільки в соцмережах з оголеним торсом, що «приймають укол на себе», помічені були одиниці. Але коли журналісти стали цікавитися, а скільки ж цих публічних людей все-таки були щеплені, МОЗ кампанію "публічні люди" згорнув. І дані цих "публічних людей" ... видалив.

А щоб особливо розумні не могли знайти жодних кінців, на сайті РНБО з підрахунком "ефективності" прищеплювальної кампанії, список "публічних людей «перетворився на список "публічних людей та учасників АТО". Не будуть же українці пред'являти претензії до кількості вакцинованих ветеранів. 

Що, сказати? Гарно. 

І ще один момент. МОЗ ніяк не пояснює, що тепер робити "публічним людям", які отримали першу дозу вакцини і, по ідеї, повинні отримати другу. Заступник міністра МОЗ Віктор Ляшко запевняє, що другий укол отримають всі. Але в цих обіцянках доводиться засумніватися. 

Коли журналісти стали цікавитися, а скільки ж цих публічних людей все-таки були щеплені, МОЗ кампанію " публічні люди" згорнув

У вищеназваному наказі № 745 від 16 квітня йдеться, що залишкові дози вакцин відтепер витрачатимуться виключно на осіб з категорій, зазначених у етапах 1 і 2 дорожньої карти вакцинації. А це: медпрацівники, жителі і персонал інтернатів і будинків престарілих, люди від 85 років, військовослужбовці в зоні ООС, співробітники соціальної сфери. Іншими словами, всі "публічні люди", хто в березні/квітні отримали першу дозу, на другу можуть не розраховувати. 

Але якщо комусь (не будемо показувати пальцями) буде дуже треба, то немає сумнівів, що через 12 тижнів МОЗ знову змінить правила. Не вперше. 

А якщо навіть не змінить, то й існуючі накази нічого не заважає обійти. Наприклад, зараз вакцину проти COVID-19 часто-густо отримують не групи ризику, які смиренно записалися в чергу і очікують запрошення, а ті, хто вміє дзвонити «кому треба», успішно оббивати «правильні» пороги і ліктями пробивати собі дорогу в «живих» чергах.  

Тетяна Урбанська