За радянської доби ця мова втратила багатьох носіїв внаслідок депортації \ фото: УНІАН

Кабінет міністрів затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідна постанова ухвалена під час засідання уряду.

Як йдеться у пояснювальній записці до документу, алфавіт складається з 31 літери. Базою для документу є рішення Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років. Він підтримується Меджлісом кримськотатарського народу, вченими Національної академії наук України та освітянами-практиками.

Відео дня

Читайте такожСекретар РНБО пропонує запровадити в Україні латиницю замість кирилиці (відео)

Переведення кримськотатарської писемності на латинську графіку передбачається здійснити у період до 1 вересня 2025 року.

Кримськотатарська мова

Тюркська мова, рідна мова кримських татар. Поширена переважно в Криму та в районах компактного проживання кримських татар - Туреччині, Узбекистані та континентальній Україні. На письмі паралельно використовують латинку та кирилицю, до 1920-х років використовували арабське письмо.

Мова сформувалася у XIV—XVII на основі кипчацьких мов у Криму. Була однією з офіційних мов Кримського ханства. За радянської доби ця мова втратила багатьох носіїв внаслідок депортації та русифікації кримських татар.

Багаторічна заборона на вивчення кримськотатарської мови призвела до того, що на даний момент ЮНЕСКО зарахувало її до числа мов, що вимирають.