СБУ відкрила кримінальну справу за фактом зникнення українського екс-судді Миколи Чауса / фото УНІАН

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екс-судді Миколи Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон.

Про це УНІАН повідомив прес-секретар СБУ Артем Дегтяренко.

Читайте також"Наслідили" через GPS-маячки: опубліковано нові подробиці про викрадення екс-судді Чауса

Відео дня

"Слідчими СБУ здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екс-судді Миколи Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон", – сказав Дегтяренко.

Прес-секретар уточнив, що провадження відкрите за ознаками злочинів, передбачених статтями 146 та 332 Кримінального кодексу України (Незаконне позбавлення волі або викрадення; незаконне переправлення осіб через державний кордон).

Представник СБУ додав, що наразі інші дані розголошенню не підлягають.

Що відомо Чауса

  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса на отриманні хабара в сумі 150 тис. доларів (понад 3,7 млн грн) за винесення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші в скляній банці.
  • 6 вересня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання судді і притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, покинув територію України. Його було оголошено в розшук. Пізніше Чауса затримали за екстрадиційним запитом України в Молдові.
  • 6 жовтня 2016 року Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президенті Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.
  • 28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя прийняла рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.
  • 5 квітня 2021 року міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив про викрадення Чауса. За словами міністра, викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови до України.