В Україні можуть робити до 10 мільйонів щеплень від COVID-19 на місяць / фото REUTERS

Українські медики в кабінетах щеплень можуть робити до 10 млн щеплень проти коронавірусу на місяць.

Про це заявив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожПлан вакцинації від COVID-19 в Україні на квітень недовиконаний у 4 рази-експерти

Відео дня

"Якщо говорити мовою цифр, можливості всієї нашої системи при 11 тис. кабінетів щеплень, навіть якщо ми будемо робити 40–50 щеплень на добу [в кожному кабінеті], то це приблизно 400–500 тис. щеплень на добу. Помноживши на кількість робочих днів, ми отримаємо приблизно 10 млн щеплень на місяць, які ми можемо робити тільки з урахуванням кабінетів щеплень. А ще є мобільні бригади, центри вакцинації, які ми можемо розгорнути. Головне питання – питання поставок вакцин. На жаль, на сьогодні всі строки, які були передбачені контрактами, порушені. Як за прямими контрактами, так і з ініціативи COVAX", – сказав міністр.

В Україні, за даними МОЗ, станом на 6 травня функціонує 2132 пункти вакцинації.

Вакцинація в Україні: що відомо

  • Вакцинація в Україні триває з 24 лютого. Вакцинують препаратом CoviShield, що розроблений Oxford/AstraZeneca та виробляється на потужностях Serum Institute India. Поки що Індія призупинила експорт вакцини — за даними ЗМІ, через брак препарату в самій країні. Ще в Україну прибула партія препарату AstraZeneca, яку виготовили у Південній Кореї.
  • Також у нас щеплення роблять китайським препаратом CoronaVac та американським Pfizer. Останню вакцину Україна отримала через COVAX, але уряд домовився про постачання ще 20 млн доз Pfizer у межах прямого контакту з виробником.
  • До кінця року уряд хоче щепити 24 мільйони українців. Так, за Національним планом вакцинації у травні в Україні мали б зробити щонайменше 5,6 млн щеплень. Для цього щодня потрібно вакцинувати приблизно 182 тисячі людей — поки таких темпів не досягли.