Групове фото делегатів З'їзду нащадків Праведників народів світу

25-26 вересня у Дніпрі вперше в Україні відбувся З'їзд нащадків Праведників народів світу. 

Про це повідомляється на сайті Об'єднаної Єврейської Громади України.

З'їзд відбувся в найбільшому у світі єврейському центрі "Менора".

Відео дня

У заході взяли участь 29 сімей з 11 областей України: приїхали нащадки праведників з Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Запорізької, Одеської, Миколаївської, Харківської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської та Дніпропетровської областей. Всього в З'їзді взяли участь понад 50 нащадків праведників.

У перший, ознайомчий день з'їзду, 25 вересня, гості відвідали з автобусною екскурсією місто Дніпро, після чого відбулася вечеря-знайомство, де кожному делегату була надана можливість розповісти історію своєї сім'ї, яка передається з покоління в покоління.

Екскурсія по Дніпру
Вечеря-знайомство

Програма другого дня, 26 вересня, була більш насичена. Після сніданку гості відвідали з екскурсією КДЦ "Менора", а також синагогу "Золота троянда". У сукці, яка знаходиться у дворі синагоги, завдяки розповіді рабина Реувена Мільмана гості дізналися про значення свята Суккот і спробували медовий пиріг "лейках". Потім гості відвідали Музей "Пам'ять єврейського народу та Голокосту в Україні".

Екскурсія по КДЦ Менора. Через велику кількість учасників делегація була розділена на дві групи
Екскурсія по КДЦ Менора
Делегати з'їзду слухають про свято Суккот

Об 11:00 розпочалася урочиста частина З'їзду, яку відкрив рабин Дніпра та регіону Шмуель Камінецький. Рабин розповів, що євреї дуже цінують вчинки Праведників народів світу.

Реб Шмуель Камінецький пояснив, що у людей, які ризикують своїм життям заради справедливості і порятунку інших, особлива душа. Рабин висловив свою глибоку вдячність Праведникам і їх нащадкам. За його словами, за цей вчинок Вс-вишній благословив їх сім'ї на кілька поколінь вперед. Рабин Шмуель Камінецький завершив свою промову тим, що свято Суккот — це свято об'єднання. Приїзд нащадків Праведників народів світу в Дніпро саме в цей період є дуже символічним.

Фотозона та виставка "Праведники народів світу"
Рабин Шмуель Камінецький
Рабин Шмуель Камінецький звертається з промовою до делегатів з'їзду

Спочатку на З'їзд висловив готовність приїхати 91-річний Праведник України Анатолій Соколовський, син Праведника народів світу Дмитра Соколовського. На жаль, перед від'їздом стало зрозуміло, що Анатолій за станом здоров'я не зможе приїхати. Тому після виступу рабина Камінецького делегатам З'їзду показали вітальне відеозвернення від Праведника України, в якому Анатолій побажав благословень від Вс-вишнього для єврейського та українського народів.

Перегляд відеозвернення від Праведника України Анатолія Соколовського

Потім з вітальною промовою виступила Наталія Хазан, радник голови Дніпропетровської обласної ради з питань культури. Опісля слово надали Ігорю Щупаку, кандидату історичних наук, директору музею "Пам'ять єврейського народу і Голокосту в Україні" та Українського інституту вивчення Голокосту "Ткума".

Наталія Хазан
Ігор Щупак

Основна частина урочистого заходу складалася з вручення подарунків делегатам З'їзду. У цей час зачитувалися короткі історії порятунку, які підготували співорганізатори. У тому числі кандидати історичних наук Ірина Радченко та Олена Іщенко.

Олена Іщенко та Ірина Радченко

З промовою виступила президент-засновник Харківського музею Голокосту Лариса Воловик. За результатами її роботи після подачі документів в Яд ва-Шем понад 50 осіб були визнані Праведниками народів світу.

Опісля з вітальною промовою виступили Павло Козленко, директор Одеського музею Голокосту, та Тетяна Ковальова, керівник програми "Праведники" в Одеській асоціації євреїв — в'язнів гетто та нацистських концтаборів. Делегація з Одеси стала найчисельнішою на З'їзді.

Лариса Воловик
Павло Козленко та Тетяна Ковальова

Організатором заходу виступила Об'єднана єврейська громада України за підтримки єврейської громади Дніпра та особисто рабина Шмуеля Камінецького, а співорганізаторами стали Музей "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні", Український інститут вивчення Голокосту "Ткума", Одеський музей Голокосту, Одеська асоціація євреїв-в'язнів гетто та нацистських концтаборів, Харківський музей Голокосту. Також на заході були присутні представники міської ради та науковці з Дніпровського національного університету.

Модерував Захід операційний директор ОЕОУ Віталій Камозін.

На жаль, Керівник Об'єднаної єврейської громади України Міхаель Ткач не зміг бути присутнім на З'їзді за станом здоров'я. Він передав учасникам З'їзду подяку та найкращі побажання, висловивши сподівання, що такі з'їзди стануть регулярними.

Делегати З'їзду високо оцінили рівень організації заходу. Під час З'їзду була виконана основна мета: вшанувати пам'ять про праведників і об'єднати їх нащадків в одну велику сім'ю. На заході панувала тепла атмосфера.

Нагадаємо, що за даними меморіального комплексу історії Голокосту Яд ва-Шем, в Україні станом на 2021 рік визнано 2 673 Праведника народів світу. Всього в світі - 27 921 Праведник з 44 країн.

Вручення подарунків
Вручення подарунків
Вручення подарунків
Вручення подарунків
Вручення подарунків
Вручення подарунків
Вручення подарунків
false
false

"Праведник народів світу" - це почесне звання, що присуджується з 1963 року меморіалом Яд ва-Шем (Єрусалим) від імені держави Ізраїль тим неєвреям, які в роки Голокосту ризикували власним життям і життям своїх рідних для порятунку євреїв. Термін походить від поняття з єврейської традиції, яким в іудаїзмі позначають неєвреїв, які дотримуються основних законів, покладених на людство ("7 законів синів Ноя").