У Харкові відбувся круглий стіл «Шляхи реінтеграції окупованих територій», присвячений питанню повернення до складу України окупованих територій Донбасу та Криму.

Про це повідомляє прес-служба Національного Корпусу.

Зокрема, голова Громадської Ради при Харківській ОДА Костянтин Немічев назвав повну блокаду окупованих територій найефективнішим шляхом для їх повернення. За його словами, Україна має повністю припинити як економічні стосунки з ОРДЛО, так і соціальну підтримку цих регіонів. «Дуже багато людей в ОРДЛО або Криму мають бажання переїхати звідти, але не мають можливості і держава не сприяє цьому. Кошти, які ми витрачаємо на пенсії для ОРДЛО, можна витрачати на переселенців, які бажають жити та працювати не в окупації», - вважає Немічев.

Відео дня

Водночас керівник штабу Національного Корпусу» та екскомандир полку «Азов» Максим Жорін вважає, що в першу чергу необхідно вирішити питання, які можуть загрожувати національній безпеці всієї України. Тому, за його словами, після звільнення окупованих територій управління ними на тривалий період мають здійснювати військово-цивільні адміністрації.

Крім того, на звільнених територіях на думку Жоріна, потрібно провести особливу паспортну політику, за якої населення зможе добровільно здати російські паспорти. «Якщо людина здає російський паспорт і не співпрацювала з незаконними збройними формуваннями чи адміністраціями, то вона залишиться з українським громадянством. Якщо ж людина не хоче здавати такий паспорт, то буде позбавлена українського громадянства», – сказав політик.

Круглий стіл було організовано за підтримки Громадської ради при Харківській ОДА.