День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу / фото УНІАН

Кожного року 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар. Цього дня 1944 року радянська влада розпочала операцію з депортації кримськотатарського населення Криму.

Депортація кримських татар із Криму: що відомо

Перед тим, 11 травня 1944 року, було прийнято таємну постанову Державного комітету оборони № 5859сс "Про кримських татар".

Читайте також"Кримська платформа" поверне Крим в топ питань міжнародного порядку денного - КулебаУ ній містилися претензії до кримськотатарського населення – їм, зокрема, закидалося масове зрадництво та колабораціонізм, які стали обґрунтуванням депортації. При цьому жодних доказів "масового дезертирства" кримських татар не існує, а більшість колабораціоністів загинули в боях або були засуджені в індивідуальному порядку.

Примусове виселення кримських татар розпочалося о 3 годині ранку й завершилося 20 травня. Депортованим давалося на збори від кількох хвилин до півгодини. З собою їм вдавалося зібрати в середньому 20-30 кг речей та продуктів, більша ж частина майна залишалася і була конфіскована державою.

Операцію здійснювали 32 тисячі співробітників НКВД. Упродовж 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти ешелонами відправляли на схід.

Наслідки депортації кримських татар

Лише за ці два травневі дні, за даними радянської влади, з Криму було виселено понад 183 тисяч кримських татар. Офіційна статистика викликає сумніви, однак і вона дає уявлення про кількість вигнаного населення.

Депортація мала катастрофічні наслідки для корінного населення півострова, адже призвела до тисяч смертей кримських татар від голоду та хвороб.

Верховна Рада України в листопаді 2015 року визнала депортацію з півострова кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 18 травня в Україні встановлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Нині ж країна-агресор Росія, окупувавши Крим у 2014 році, продовжує порушувати права кримських татар на півострові.

Вас також може зацікавити: