Ілюстрація REUTERS

Нерідко, потрапляючи на роботу за кордоном, українці стикаються зі свавіллям іноземних роботодавців: починаючи від невиплати зарплат, недотримання техніки безпеки, закінчуючи психологічним, фізичним і навіть сексуальним насильством.

В Мінекономіки кажуть, що на сьогодні обсяг трудової міграції сягає 2–3 млн українців, деякі експерти називають і більші цифри. Про це йдеться в сюжеті "24 каналу".

Щоб стримати міграційні потоки, у Мінекономіки задумалися про стратегію, яка б заохочувала українців повертатися додому.

Відео дня

Читайте такожЕксперти пояснили, як виявити недобросовісних посередників під час пошуків роботи закордоном

Як заявив економічний експерт Всеволод Степанюк, основна причина трудової міграції громадян - тотальна недовіра до майбутнього держави. На переконання економіста Андрія Новака, люди просто змушені виїжджати на заробітки.

В уряді запевняють, що роблять усе можливе, аби підвищити рівень життя в Україні: підвищують мінімальну зарплату, розробили проект закону з фінансової підтримки українців, готових повернутись додому і розпочати власну справу.

Крім того, започатковано експериментальний проект у сфері зайнятості, він спрямований на посилення співпраці із роботодавцями.

Поки в уряді намагаються забезпечити гідною роботою якомога більше українців, експерти звертають увагу на ймовірну небезпеку роботи за кордоном. У першу чергу для тих, хто працює нелегально, адже є чималий ризик стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації.