Сюжет дня : Імпічмент Трампу через Україну

Імпічмент Трампу через Україну

Палата представників Конгресу США 18 грудня 2019 року оголосила імпічмент президенту Дональду Трампу.

Тепер питання про усунення 45-го президента з посади має розглянути Сенат США. Оскільки для відсторонення потрібні дві третини голосів, а більшість у Сенаті – в республіканців, Трамп, найімовірніше, збереже за свою посаду.

Імпічменту, який закінчився б відстороненням обраного президента від влади, в американській історії ще не було: Річард Ніксон, щодо якого процес імпічменту було розпочато після Вотергейтського скандалу, пішов у відставку під загрозою звільнення з посади до формального голосування.

Розслідування про можливість імпічменту Трампа розпочалося у вересні, після того, як співробітник спецслужб, ім’я якого офіційно досі не названо, написав скаргу на тиск, який президент, за його даними, чинив на президента України Володимира Зеленського з метою нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

Звинувачення на адресу Трампа будуються на факті заморожування військової допомоги Україні влітку 2019 року і на свідченнях, що президент добивався від Києва вести розслідування діяльності сина Джо Байдена в Україні. Звинувачення в перешкоджанні діяльності Конгресу пов’язане з тим, що Білий дім заборонив давати свідчення високопосадовцям і надавати документи, пов’язані з розслідуванням.

Республіканці і сам Трамп стверджують, що президент не порушив жодних законів. Вони заперечують зв’язок між заморожуванням допомоги з проханнями розслідувати справу Байдена, а самі ці прохання називають спонуканням України до боротьби з корупцією. Трамп посилається на слова Зеленського, який говорив, що не відчував жодного тиску.

Новини про скандал навколо президента США Дональда Трампа через Україну

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся