Сюжет дня : "Формула Штайнмаєра" по Донбасу

"Формула Штайнмаєра" по Донбасу

Так звану "формулу Штайнмаєра" в 2016 році попередньо погодили лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Разом з тим міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що 2 вересня в Берліні радники з питань зовнішньої політики лідерів країн "нормандського формату" взяли за основу раніше узгоджену формулу. За його словами, "формула Штайнмаєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядок проведення місцевих виборів на Донбасі. За словами міністра, 31 грудня спливає термін дії закону, і подальше його продовження потребує внесення змін, які необхідно узгоджувати, в тому числі з контрольованими Росією бойовиками.

Представник України в Тристоронній контактній групі, екс-президент Леонід Кучма наголошував, що узгоджене рішення про "формулу Штайнмаєра" мають ухвалити лідери країн "нормандського формату".

18 вересня за підсумками зустрічі в Мінську представник Росії у ТКГ Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах відмовилася підписати "формулу Штайнмаєра".

Своєю чергою прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що реалізація "формули Штайнмаєра" можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи ЦВК та повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі. Водночас українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмаєра" про місцеві вибори.

19 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Україна має прийняти "формулу Штайнмаєра" без висунення умов.

1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист Сайдика, яке погоджує так звану "формулу Штайнмайера".

"Ми відповіли на лист пана Сайдика, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмайера", - сказав президент і додав, що ця формула повинна бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Існуючий закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами Зеленського, новий закон розроблятиме парламент у тісній співпраці і при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде пересічена жодна "червона лінія".

Новини щодо підписання "формули Штайнмаєра" по Донбасу

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся