Алачаті – це білосніжні пляжі та блакитне море / фото Марина Григоренко

Алачаті поза сезоном: подорож на улюблений курорт турецьких знаменитостей

08:33, 25.09.2021
17 хв. Туризм

З початком пандемії Туреччина стала основним туристичним напрямком для українців. До країни поїхали навіть ті, хто до цього її уникав (а даремно!). Причому виявилося, що відшукати для себе щось цікаве в Туреччині може будь-хто, і це абсолютно не обов'язково мають були докучливі курорти all inclusive. Так і ми вирішили дослідити абсолютно непопулярне серед українських туристів курортне селище Алачаті на березі Егейського моря, від якого в захваті європейці і турецькі знаменитості.

Досить довго я дуже скептично ставилася до турецького відпочинку. Однак після двох робочих поїздок до Туреччини за час осінньо-зимового локдауну, мені раптово там так сподобалося, що захотілося з'їздити туди самостійно на кілька днів просто відпочити. Знаючи, що влітку в розпал туристичного сезону там буде дуже спекотно і людно, я вирішила піти на випередження, відправившись до Туреччини наприкінці квітня. Мені хотілося максимально уникнути нав'язливого сервісу, при цьому не замикаючись в забитих туристами з пострадянських країн готелях з безлімітним алкоголем. Хотілося просто гуляти в красивому місці, щоб поруч були море і цікаві пам'ятки. І таке місце раптово знайшлося.

Чому Алачаті?

Спочатку я вирішила піти методом максимальної економії – просто пробивала вартість квитків на різні рейси з Києва. Незабаром виявилося, що з морських напрямків найбільш вигідними на кінець квітня були ціни за маршрутом "Київ – Ізмір". Саме в цьому місті ми і планували провести довгий уїк-енд. Однак, вже практично визначившись з житлом, я виявила, що хоч місто і розташоване на березі Егейського моря, фактично там немає облагороджених пляжів для купання. Зате всемогутній Гугл наполегливо рекомендував відправитися на півострів Чешме, що славиться своїми білосніжними піщаними пляжами. Найближчий облагороджений пляж на півострові розташований в місті Урла у 35 кілометрах від Ізміру, але ми вирішили забратися трішки вглиб півострова. У підсумку вибирати довелося між Алачаті (75 кілометрів) і Чешме (85 кілометрів). Я зупинився на першому варіанті – просто тому, що він менший.

Сама по собі невеличке селище Алачаті з населенням трохи менше 10 тисяч чоловік – це суцільна пам'ятка. Ще сто років тому, до сумних подій різанини в Смірні, тут проживало переважно грецьке населення, і це добре простежується в місцевій архітектурі. Історичний центр міста повністю складається з одно-двоповерхових світлих будиночків з яскравими дверима, балкончиками і віконницями. Практично в кожному з них зараз відкритий бутік-готель, кафешка або магазинчик, а то і все відразу. Бродиш серед усієї цієї краси мощеними доріжками, і око радіє.

Ах, і ще котики, всюди котики. У Туреччині ці пухнастики взагалі на особливому рахунку, тож вони без страху і совісті возлягаають на стільцях кафешок, а власники закладів не те, що не проганяють їх, а навіть підгодовують.

Нам пощастило побувати в Алачаті за пару тижнів до відкриття туристичного сезону, та ще й в період найжорсткішого в Туреччині локдауну, коли місцевим жителям заборонялося подорожувати з метою туризму, а у вихідні й взагалі діяла комендантська година. Тому ми змогли насолодитися селищем по повній, ніби воно належало тільки нам. Лише зрідка нам траплялися англомовні туристи.

У сезон же вулиці Алачаті буквально забиті відпочиваючими. Причому якщо серед жителів пострадянського простору це місце ще не користується великою популярністю, то гості із Західної Європи приїжджають сюди із задоволенням. Ймовірно, тому і сервіс тут не настільки настирливий, а в закладах тут швидше до вас звернуться англійською або німецькою, а не російською.

Ще одна категорія відпочиваючих в Алачаті – турецькі знаменитості. Втім, вони більше полюбляють жити не в історичному центрі, а в елітній приватній забудові ближче до моря.

Чим зайнятися в Алачаті

Зрозуміло, найочевидніша відповідь – гуляти. Селище хоч і невеличке, але, щоб повністю його обійти, виляючи хаотичними вуличками, вам точно не вистачить одного дня.

Обов'язково варто дійти до вітряків Alaçatı Değirmenleri – це чи не головна місцева визначна пам'ятка, звідки відкриваються вельми симпатичні пейзажі. Ще один стимул піти сюди – саме на площі перед млинами розташована велика кількість сувенірних крамниць, ресторанів і традиційного фастфуду, а також магазин з місцевими винами.

Головна визначна пам'ятка Алачаті / фото Марина Григоренко

Ну і куди ж без пляжів – в самому Алачаті їх кілька. Найближчий – Ilıca Plajı, або ж пляж Илиджа. З центру міста до нього йти приблизно 3,5 кілометра, і велика частина шляху пройде спочатку через історичний центр, а потім через приватну забудову. Тут теж можна підшукати собі житло, наприклад, віллу, якщо плануєте жити ближче до моря великою компанією.

Ilıca Plajı в Алачаті / фото Марина Григоренко
Ilıca Plajı в Алачаті / фото Марина Григоренко

Це досить широкий міський пляж з білосніжним піском і всією необхідною інфраструктурою. Правда, варто врахувати, що за пару тижнів до старту сезону майже нічого з усього цього немає, і, ймовірно, розчищати пляж, включаючи санвузли, починають перед самим офіційним відкриттям.

Ilıca Plajı в Алачаті / фото Марина Григоренко

Ще одна популярна пляжна зона знаходиться на протилежному березі півострова – в районі Port Alacati Marina. Це приблизно 5 кілометрів від центру міста, хоча до пристойного пляжу потрібно буде добиратися ще пару кілометрів. Відразу скажемо, що цей шлях краще долати автотранспортом –або взяти авто напрокат, або таксі, воно тут досить недороге. У сезон, цілком можливо, сюди також ходить громадський транспорт, проте в локдаун і до старту туристичного сезону нічого не було.

Якщо ж йти пішки, то частину шляху доведеться йти вздовж жвавої траси за межами населеного пункту. Однак за пару кілометрів до порту ви все ж вийдете до району з елітною забудовою, уздовж якого дуже навіть приємно прогулюватися.

Приватна забудова в Алачаті / фото Марина Григоренко
Приватна забудова в Алачаті / фото Марина Григоренко
Приватна забудова в Алачаті / фото Марина Григоренко

Ще трохи – і вам відкриються приголомшливі пейзажі порту з припаркованими яхтами. Багате життя – воно таке. В принципі, робити тут довго нічого – досить подивитися, сфотографуватися і піти далі.

Port Alacati Marina / фото Марина Григоренко

Ну а через кілометр-другий почнуться пляжі. Перший з них – це AlacatiSurfParadiseClub при місцевій школі серфінгу. Як ніяк, в наші дні Алачаті відоме більшою мірою завдяки віндсерфінгу. Гладка вода, мілководдя і рівний вітер роблять це місце привабливим як для новачків, так і для професіоналів.

Çark Plajı в Алачати / фото Марина Григоренко
Çark Plajı в Алачаті / фото Марина Григоренко

І саме тут знаходяться чотирьох- і п'ятизіркові курортні готелі з пляжами, де відпочиваючим доступні всі благі цивілізації. Ми, наприклад, добрели до пляжу Çark Plajı, де також дуже комфортно відпочивати. Правда, за два тижні до старту сезону тут працювала тільки одна точка з фаст-фудом і напоями.

Поїздка до Чешме з Алачаті

Якщо вам не хочеться всю відпустку сидіти в одному місці, можна відправитися в місто Чешме приблизно в 10 кілометрах від Алачаті. Це також дуже популярне місце відпочинку. Тільки якщо Алачаті – це більше про спокійний розмірений відпочинок, то Чешме – це про тусовки.

Ми добиралися до Чешме "по-багатому" на таксі, тому що можливості орендувати машину у нас не було, а приміський громадський транспорт в Туреччині в період локдауну не ходив. Така поїздка в одну сторону обійшлася нам приблизно в 70 лір, тобто близько 215 гривень. В принципі, не так вже й дорого в порівнянні з Києвом.

Таксист люб'язно доставив нас до місцевого порту Camper & Nicholsons Çeşme Marina, навколо якого розташована велика кількість магазинів, кафешок і нічних клубів. Саме сюди варто направлятися, якщо маєте намір відтягнутися на повну. Ну а в якості бонусу отримаєте приголомшливий краєвид на яхти.

Порт в Чешме / фото Марина Григоренко

Буквально в п'яти хвилинах ходьби від порту розташована головна визначна пам'ятка Чешме – Генуезька фортеця, зведена в 14 столітті. Незважаючи на повне руйнування в 17 столітті, через кілька десятків років фортецю повністю відновили. У наші дні тут розташований археологічний музей, а на площі всередині фортеці періодично влаштовуються різні шоу та івенти.

Фортеця у Чешме / фото Марина Григоренко

Фортеця варта того, щоб не тільки зайти всередину, але і обійти її із зовнішнього боку – з її стін відкриваються гарні краєвиди на порт.

Фортеця у Чешме / фото Марина Григоренко

Від фортеці можна прогулятися променадом уздовж берега до пляжу Tekke Plaj – йти приблизно 700 метрів. Не скажу, що це найкращий пляж в Чешме, але навколо вельми красива природа. Дорогою вам попадеться велика кількість закладів харчування, де в тому числі подають морепродукти.

Tekke Plaj в Чешме / фото Марина Григоренко
Променад у Чешме / фото Марина Григоренко

Також за фортецею можна "пірнути" вглиб історичного центру міста. Якщо бути об'єктивним, Алачаті виглядає трішки більш доглянутим, я б навіть сказала "вилизаним", в порівнянні в Чешме. Але і тут дуже цікаво прогулятися, розглядаючи всі ці будиночки уздовж витіюватих вуличок. Головне, не заблукати.

Вулички Чешме / фото Марина Григоренко

Ах так, якщо блукаючи центром Чешме ви натрапите на пекарню під вивіскою Çarşı Fırın (вперто не можу знайти її на Гугл-картах), настійно рекомендую заглянути сюди за солоденьким.

Що поїсти в Алачаті

Оскільки Алачаті – це вельми популярна туристична локація, тут чимала кількість закладів харчування на будь-який смак – морепродукти, турецька традиційна м'ясна, європейська, азіатська і веганська кухні, й ще солодощі. Загалом, чого душа забажає. Правда є нюанс – багато з них працюють сезонно.

Ось і ми, опинившись в Алачаті в період найжорсткіших карантинних обмежень, зіткнулися з проблемою неможливості поїсти в закладі. І добре, що більшість місцевих готелів пропонують своїм гостям сніданок.

Проте, нам все ж вдалося ознайомитися з особливістю місцевої кухні. Ділимося улюбленими точками, які врятували нас в ці нелегкі часи.

1. Kumrucu Hikmet. Це мережа регіонального фастфуду з закладами в Алачаті, Чешмі та Ізмірі. Фірмовою стравою тут вважається Кумру Озан - гарячий бутерброд, що складається з обсмаженої в маслі турецької ковбаси або салямі, розтопленого плавленого сиру, сиру сая і свіжих помідорів, упакованих між дуже щільним хлібом на заквасці. Є кілька варіацій цієї страви, навіть без м'яса. Це суто місцева страва, яку навіть в інших регіонах Туреччини знайти проблематично. Дуже смачно і відмінно втамовує голод, якщо хочете по-швидкому перекусити. Коштує один такий бутерброд близько 20 турецьких лір (приблизно 60 гривень).

Той самий бутерброд з Kumrucu Hikmet / фото Марина Григоренко
Kumrucu Hikmet в Алачаті / фото Марина Григоренко

2. Çeşnili Döner Çeşme. Це ще одна фастфудна локація в Алачаті, тільки сюди варто йти за дьонером (м'ясо на рожні як на шаурму). Тут також досить демократичні ціни (до 30 турецьких лір) і непоганий асортимент.

Дьонер з Çeşnili Döner Çeşme / фото Марина Григоренко

3. Kebapta Ramazan Usta. У цей заклад, де в першу чергу подають кебаби (м'ясні ковбаски з фаршу, які готуються на вогні на шампурі), можна сміливо йти, якщо хочете добряче поїсти не за всі гроші світу. Також можна взяти їжу на винос. Ціни – в межах 40-50 турецьких лір.

Турецькі кебаби / фото Марина Григоренко

4. Imren. Це невелика мережа кондитерських в Алачаті та Чешме, де подають неймовірно смачні десерти, в тому числі муси, характерні для місцевої кухні. Тут же можна купити турецьку каву і джеми.

Кондитерська Imren в Алачаті / фото Марина Григоренко

5. KurabiyeKahve. У це невелике кафе варто обов'язково зайти, якщо ви ж ніяк не хочете пити традиційну турецьку каву, а бажаєте більш звичний латте або капучіно. Тут же можна купити традиційне місцеве печево.

6. Gemici Winery. Це місце, куди в Алачаті варто йти локальним вином. Воно дійсно дуже смачне, всупереч розхожій думці, що турецький алкоголь так собі. Тут же можна купити джеми і сувеніри.

Gemici Winery в Алачаті / фото Марина Григоренко
Gemici Winery в Алачаті / фото Марина Григоренко

Де зупинитись в Алачаті

Історичний центр Алачаті повністю усипаний невеликими бутік-готелями на пару поверхів. Деякі з них чимось схожі на наші карпатські садиби – частину будинку господарі здають гостям, а в другій частині живуть самі. Цілком гідних пропозицій більш, ніж достатньо, а ціни на них стартують з 800 гривень за двомісний номер. Єдиний момент, що велика частина з таких готелів працює тільки в сезон.

Типові бутік-готелі в Алачаті / фото Марина Григоренко

При цьому ціни на апартаменти або вілли ближче до пляжу стартують від 2,5 тисяч гривень за ніч за номер на двох.

Вілли ближче до моря / фото Марина Григоренко

Курортних готелів в Алачаті не так багато, і ціни в них досить високі. Тож якщо налаштовані саме на такий відпочинок, краще шукати варіанти ближче до Чешме – там ціни стартують від 2 тисяч гривень на добу за двомісний номер.

Як дістатися до Алачаті

Найпростіше добиратися до Алачаті через Ізмір. Бюджетно туди можна долетіти прямими рейсами турецького лоукостера Pegasus Airlines – найдешевші квитки за даним напрямком на найближчий місяць зараз коштують по 59 доларів в один кінець. Рейси виконуються щодня принаймні до 28 жовтня. Решта авіакомпаній літають у цьому напрямку з пересадками і значно дорожче.

Аеропорт Ізміра / фото Марина Григоренко

Прямо від аеропорту Ізміра відправляються автобуси-шатли до Чешме з зупинками в Урлі та Алачаті. Час у дорозі займе приблизно 75 хвилин до Алачаті та 100 хвилин до Чешме, а вартість проїзду складе 43 турецьких ліри (близько 130 гривень). Квитки не можна купити заздалегідь онлайн, вони продаються безпосередньо у водія.

Ходять такі шатли 9 разів на день з понеділка по четвер і 11 разів на день з п'ятниці по неділю. Перший відправляється з аеропорту о 3:20, а останній о 20:20. Детальніше з розкладом можна ознайомитися за посиланням.

Також є кілька нюансів з приводу того, де ловити автобус. Перевезення здійснює компанія Havaş, і саме її зупинку потрібно шукати, повернувши ліворуч на виході з аеропорту. При цьому варто врахувати, що у ізмірського аеропорту кілька ярусів, і вам доведеться спуститися нижче. Чесно кажучи, зупинку знайти не так вже просто, тому краще запитаєте, куди йти, у когось із співробітників аеропорту або у водіїв інших автобусів. Якщо ж ніяк не встигаєте, можна перехопити автобус на зупинці громадського транспорту, що прямує в Ізмір. Вона знаходиться на верхньому ярусі, потрібно лише повернути праворуч на виході з міжнародного терміналу аеропорту.

Ось так виглядає Alaçatı Bus Terminal / фото Марина Григоренко

В Алачаті автобус зупиняється на станції Alaçatı Bus Terminal, і її також потрібно пошукати, хоча за фактом вона знаходиться зовсім недалеко від центру. Наша вам порада – якщо маєте намір їхати цим же шатлом до аеропорту Ізміра, краще ще по прибуттю в Алачаті уточніть у водія, чи висадив він вас там, де потрібно сідати на автобус, або просто на зупинці міського транспорту, не заїжджаючи на автовокзал. Якщо ні – краще заздалегідь дослідіть дорогу від готелю до зупинки. Тому що з нами саме так і сталося. У підсумку на зворотному шляху ми мало не пропустили шатл, тому що чекали його не в тому місці. Наше щастя, що турецькі водії виявилися добрими і підібрали нас посеред дороги.

Плюси і мінуси відпочинку в Алачаті поза сезоном

Основний туристичний сезон в Алачаті випадає на травень-вересень, проте за фактом тут досить комфортно відпочивати на морі з другої половини квітня і до листопада. Але є нюанси.

У відпочинку поза сезоном в Алачаті маса переваг / фото Марина Григоренко

1. У квітні, жовтні та листопаді в Алачаті вже більш мінлива погода, тому ваш пляжний відпочинок можуть затьмарити дощі та вітри. Ми відпочивали тут в двадцятих числах квітня і нам в цілому пощастило з погодою – перші пару днів температура трималася на рівні +24 і було сонячно, тому ми навіть примудрилися обгоріти о 5 годині вечора на пляжі. Лише в останній день йшов дощ. Температура води тоді вже трималася на рівні +20 градусів, і, в принципі, купатися в денний час було дуже навіть комфортно. Хоча це все дуже індивідуально – якщо ви теплолюбні, може бути прохолодно. Восени буде трохи комфортніше – море ще буде прогріте після спекотного літа. З іншого боку, саме в ці місяці тут найбільш сприятливі умови для віндсерфінгу.

2. У цей період в Алачаті не так багато туристів, тож якщо ви за більш спокійний відпочинок – вам точно сподобається. Якщо ж ви хочете "більше двіжу", тоді все ж краще їхати в розпал сезону. Саме тоді вулиці кишать туристами, а ресторани і нічні клуби працюють допізна.

3. До недоліків відпочинку в Алачаті поза туристичного сезону відноситься сезонний характер роботи деяких місцевих готелів і ресторанів, адже далеко не всі з них відкриті в цей час. Ми, наприклад, так і не спробували знамениті місцеві морепродукти, тому що всі рибні ресторани в період нашого візиту були закриті. Але, з іншого боку, в такому випадку у вас буде можливість краще ознайомитися з тим, що їдять місцеві, а не тільки з орієнтованими на туристів закладами.

Марина Григоренко

***

Вас також можуть зацікавити такі матеріали:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся