Іспанську атмосферу неможливо переплутати ні з чим / Фото unsplash.com

"Маньяна" та вічне свято душі: незвичайні факти про іспанців, знання яких допоможе в подорожі

16:27, 18.02.2019
13 хв. Туризм

Іспанія – унікальна країна, в тому числі завдяки її жителям. Люди тут живуть у розслабленому ритмі, радіють миттєвостям і без докорів сумління відкладають справи на завтра. Обідають вони тільки в компанії, гаряче обговорюючи найбуденніші речі. Іспанці можуть 15 хвилин розмовляти з касиром і навіть створити затори, спілкуючись зі знайомим перехожим. А ще вони можуть почати розмовляти з незнайомцями на вулиці, як зі старими друзями. УНІАН.Туризм розбирався в іспанських звичаях, знання яких допоможе вам краще адаптуватися під час подорожі по країні та знайти спільну мову з місцевими жителями.

Кожна подорож, особливо якщо ви відправляєтеся в неї самостійно, це не тільки забіги по історичних пам'ятках, розваги в клубах або відпочинок на пляжі. Це ще і спілкування з місцевими жителями та пізнання іншої культури. Десь ці відмінності менш помітні, десь більше. Десь місцеві жителі поблажливо ставляться до приїжджих, а десь можна втрапити у справжню халепу, випадково образивши корінне населення. А тому, вирушаючи в поїздку в ту чи іншу країну, краще не полінуватися і спробувати дізнатися головні тамтешні особливості та традиції, притаманні лише їй. Отже, амігос, знайомтеся, це – Іспанія.

Дружелюбність

В Іспанії прекрасно уживаються представники багатьох національностей і релігій. Саме тому люди тут надзвичайно відкриті та доброзичливі. Не дарма ж, за версією популярного сервісу Booking.com, Іспанія увійшла в десятку країн з найбільш доброзичливими місцевими жителями. Представників пострадянських країн часто дивує і навіть насторожує така простота та легкість у спілкуванні. Але, якщо ви збираєтеся в Іспанію, потрібно обов'язково це врахувати.

Відео дня
Іспанці – один з найбільш доброзичливих народів у світі / Фото pexels.com

Не лякайтеся, якщо на вулиці до вас підійдуть незнайомці та почнуть довгу розмову про життя, їжу, дітей, та про що завгодно. Тут це звичайна справа.

Читайте такожЕтикет, жести, заборони: що потрібно знати перед поїздками в різні країни (відео)

Черги ж в іспанському супермаркеті часто перетворюються в нескінченне очікування моменту, коли у касира закінчаться знайомі. При цьому розмовою стають зацікавлені всі навколо, навіть не думаючи психувати, грубити або кликати адміністратора, як це прийнято у нас.

Розмова

Іспанці розмовляють швидко та емоційно, часто в пориві емоцій можуть надмірно жестикулювати. Для іспанця цілком природно звернутися до чужої людини на "ти". Прийнято вважати, що це обумовлено демократизацією суспільства, що сталася в Іспанії після смерті диктатора Франко в 1975 році. На "ти" один до одного звертаються не лише студенти та викладачі, а й представники різних поколінь, а також незнайомці.

Не лякайтеся, якщо під час бесіди іспанці підходять максимально близько – так вони показують, що їм приємний співрозмовник. Взагалі, іспанці – любителі тактильних відчуттів. Тут прийнято, зустрічаючись, міцно обіймати один одного, довго поплескувати по плечу, цілуватися "щічками". А ось негативні емоції іспанці навпаки ховають, вважаючи проблеми справою суто особистою і суб'єктивною.

Іспанців рідко можна побачити без настрою / Фото pexels.com

Іспанці не говорять незнайомцям подібно нашому "юначе" або "дівчина", "чоловік" або "жінка". Гарячий народ використовує більш вишукані звернення. Наприклад, місцеві жінки називають одна одну "рейна" (reina), що означає "королева". Також не дивуйтеся, якщо почуєте до себе звернення "гуапа" або "гуапо" (guapa/guapo), що перекладається як "красуня" і "красень". Так в Іспанії говорять практично всі – від продавців в продуктових крамницях до перехожих на вулиці. Між друзями і коханими розповсюджене звернення "мі корасон" (mi corazоn), що перекладається як "моє серце". Також дуже популярно звернення "мі віда" (mi vida), що означає "моє життя".

Не дивуйтеся, якщо на ринку в Іспанії вас назвуть «гуапа» / Фото unsplash.com

"Маньяна"

При всій своїй емоційності, іспанці – дуже неквапливий народ. Вони ніколи особливо не поспішають і живуть досить розміреним життям, з легкістю можуть запізнитися на призначену зустріч. А якщо ви захочете "витягнути" іспанця на прогулянку або ділову зустріч під час сієсти, будьте готові, що вашу пропозицію або проігнорують, або на вас просто образяться.

Читайте такожБарселона з перших вуст: прогулянки по вузьких вуличках і неймовірні заходи сонця

Пунктуальність не є сильною стороною жителів цієї південної країни. Одне з основних слів, які в мене асоціюються з іспанцями, це mañana. У перекладі з іспанської "маньяна" означає "завтра", однак на практиці це "завтра" нерідко настає лише за кілька днів. На питання "коли?" іспанці завжди відповідають "маньяна". Так що, якщо вам не доставили обіцяне замовлення наступного дня, не варто особливо турбуватися. Іспанці в цілому ставляться до пунктуальності вельми своєрідно.

Іспанські бари

Бари – улюблене місце іспанців / Фото unsplash.com

Як кажуть самі іспанці, в кожному іспанському місті, селищі чи селі є церква і хоча б один бар. Іспанці не люблять збиратися вдома (крім традиційних родинних свят). Вони із задоволенням проводять час у барах цілими сім'ями.

У іспанців не прийняті перекуси на роботі, для цього вони йдуть в найближчий бар в розпал робочого дня, чим немало дивують іноземців. Також вас може вразити звичка скидати на підлогу серветки і крихти, особливо в зоні барної стійки. Для іспанців наявність такого "сміття" є свідченням великої популярності закладу, який неодмінно варто відвідати.

Сервіс

Якщо ви почитаєте міжнародні форуми, то побачите такий термін як "іспанський сервіс". Серед туристів це вважається синонімом неосяжної недбалості в сфері обслуговування. Якщо в ресторані вам принесли те, що ви замовили – це вже велика удача. А якщо ще й швидко, то ви, швидше за все, не в Іспанії.

Сервіс в маленьких ресторанах не на вищому рівні / Фото pexels.com

Сама була свідком ситуації в ресторані, коли подруга замовляла салат з креветками, а їй принесли з куркою. Після зауваження з боку клієнтки, їй не тільки не поміняли замовлення, а й переконали, що з куркою набагато смачніше. Місцеві пояснюють це тим, що в туристичних містах в закладах харчування дуже велика відвідуваність, і офіціанти просто не можуть впоратися з таким обсягами. Тому, відвідуючи іспанські кафе, розслабтеся і просто насолоджуйтеся відпочинком та їжею. Вона тут справді смачна, не важливо, під яким "соусом" подана.

Свята

В Іспанії дуже люблять свята, причому будь-які – державні чи релігійні, для іспанця це неважливо. Головне, що є привід повеселитися і пошуміти.

Свято волхвів в Барселоні на Різдво / Фото google.com

Наприклад, в Барселоні майже щотижня проводиться якийсь фестиваль, маскарад чи парад. Люди з радістю перевдягаються, одягають смішні маски і йдуть у центр міста, щоб потусуватися. Інші ж самі беруть участь у виставі. В Іспанії на свята прийнято на головній вулиці влаштовувати парад. Танцюристи, знаменитості, циркачі, артисти на ходулях у величезних костюмах – всі проходять уздовж захопленої юрби.

Читайте такожОстрів вічної весни: подорож на Тенеріфе без туроператорів

А от, наприклад, свято Бігу биків дає можливість місцевим жителям проявити свій гарячий темперамент і сміливість. Перед коридою на вулиці міст випускають бойових биків, і натовп відчайдушних сміливців тікає від розлючених тварин. Публіка з захопленням спостерігає за такою небезпечною розвагою. Так, в Іспанії вміють веселитися.

Біг биків на вулицях міста Памплона / Фото google.com

Або ще одне знамените свято. У Валенсії в останню середу серпня влаштовують фестиваль La Tomatina, на якому всі із завзяттям закидують один одного свіжозібраними помідорами. Томатів настільки багато, що вулиці міста стають червоними. А після томатної війни учасників відмивають зі шлангів пожежних машин. Потім всі дружно йдуть на великі пікніки.

Фестиваль La Tomatina в місті Буньйоле / Фото nationalgeographic.com
Фестиваль La Tomatina в місті Буньйоле / Фото nationalgeographic.com

Іспанці настільки люблять святкувати, що у кожного жителя цієї країни два дні народження. Перший – справжній, а другий (набагато важливіший) – це іменини, оскільки в Іспанії немає людини, не названої в честь якогось святого. Це служить ще одним приводом запросити дідусів, бабусь, тіточок, дядьків, двоюрідних, троюрідних, чотириюрідних братів і сестер, а також їхніх найближчих і не найближчих родичів. В результаті сімейне свято, як і люблять іспанці, перетворюється на масове гуляння.

12 виноградин на Новий рік

В кожній країні є свої кумедні новорічні звичаї. В Іспанії в новорічну ніч під час бою курантів треба з'їсти 12 виноградинок – по одній на кожен удар. У передсвяткові дні в магазинах навіть продаються спеціальні виноградні новорічні набори, що дозволяє придбати виноград заздалегідь.

Набори виноградин в іспанських магазинах перед Новим роком / Фото Вероніка Кордон

Це заняття вельми кумедне, адже в результаті іспанці входять в Новий рік з повним ротом винограду. З'їсти всі 12 ягід до того моменту, як годинник перестане бити, практично неможливо. Тому зазвичай люди так і залишаються з повним ротом. У цей момент всі починають дивитися один на одного і сміятися. Вважається, що якщо вам вдасться вчасно з'їсти 12 виноградинок, то всі 12 місяців майбутнього року будуть вдалими.

Читайте такожЗапаморочливо і красиво: казкова поїздка на гору Монсеррат під Барселоною

Цієї традиція дотримуються не тільки вдома, але і в ресторанах, де напередодні опівночі офіціанти розносять виноград відвідувачам.

Сієста

Звичка післяобіднього відпочинку, більш відома як "сієста", існує в усіх регіонах Іспанії. При цьому тривалість цього відпочинку скрізь різна. Це може бути як коротка 15-хвилинна перерва після обіду у офісного працівника, так і двогодинний розмірений сон у жителя невеликого містечка. Іспанці вважають, що сієста позитивно впливає на здоров'я.

Без сієсти уявити Іспанію неможливо / Фото google.com

До того ж, у південних регіонах країни така перерва в роботі просто необхідна – через нестерпну полуденну спеку.

Сієста в Іспанії практично священна. Навіть кафе, ресторани і магазини закриваються на це час. Іноземців часто дуже дивує така порожнеча на вулицях в пообідні години. Приїхавши в Іспанію, будьте готові до сієсти. Адже можна опинитися без їжі і навіть води, якщо не подбати про це заздалегідь. Кажу про це на повному серйозі, оскільки мені довелося спостерігати, коли в сієсту було закрито абсолютно все в радіусі декількох кілометрів.

Родина

Для іспанця родина означає все, а діти є сенсом життя. Практично на кожному кроці є дитячі майданчики. У будь-яку установу, кафе чи офіс можна прийти з коляскою, і персонал не тільки не буде проти, а й збереться біля дитини, щоб помилуватися нею. При цьому робота установи може бути паралізована хвилин на 15.

Для іспанця сім'я – це святе / Фото pexels.com

Іспанці настільки сильно люблять дітей, що піклуються про них приблизно до 45 років, і це не жарт. Більшість тут до 35 років живе з батьками. Більше того, за законом до 16 років дитину одну не можна навіть відпускати в школу. Таким чином, несамостійність виховується з дитинства. Тому, якщо ваш новий знайомий з Іспанії скаже, що йому 37 і він все ще живе з мамою, реагуйте на це спокійно. Така тенденція спостерігається по всій країні та вважається нормальною.

Читайте такожПодорож за 300$: Барселона - місто моря і чудес

Що стосується іспанських жінок, вони досить емансиповані. Самі працюють, самі відкривають собі двері, в кафе платять за себе, забезпечують дітей самостійно. І якщо для нашого менталітету це досі виглядає як дикість, в Іспанії навпаки – чоловік, охочий позалицятися до жінки, буде сприйматися дивно. Так що врахуйте цей момент.

Іспанські жінки дуже самостійні / Фото pexels.com

Продовжуючи тему емансипації, в іспанських сім'ях прийнято мати роздільний бюджет. Часто жінки заробляють більше за чоловіків. При цьому нерідко дружина працює, а чоловік займається дітьми. Крім того, якщо іспанці сподобався чоловік, вона не церемониться – йде і знайомиться сама, без натяків і кокетства.

Іспанські жінки настільки вільно почувають себе в "чоловічому" світі, що практично "завідують" в країні такими галузями, як ЗМІ та муніципальне управління. Відсоткова частка жінок в іспанському бізнесі та політиці дуже велика.

Мер Барселони Ада Колау / Фото wikimedia.org

Весілля в Іспанії проходять згідно до загальноприйнятих європейських традицій, а ось розлучитися тут доволі проблематично – це вплив католицької віри. Якщо пара все ж зважилася на цей крок, після подачі заяви розлучать її не раніше, ніж через 2 роки. У разі ж, коли подружжя щось не поділило, розлучення доведеться чекати мінімум 5 років.

Ще один цікавий факт – автомобілі в Іспанії частіше водять жінки, а чоловіки, розслабившись, сидять поруч, попивають пивце, і просто відпочивають.

Іспанці вміють влаштовувати свято життя / Фото unsplash.com

***

Можливо, прочитавши цей матеріал, у вас склалося враження, що іспанці – це непунктуальні гуляки, які снідають тільки в кафе. Але одночасно це люди, які вміють жити сьогоднішнім днем, чого багатьом з нас так не вистачає. Неспішно прокинутися, випити чашечку ароматної кави на свіжому повітрі, привітавши усміхнених сусідів. А ще можна повчитися у іспанців великодушності – у цій країні немає бездомних тварин. Також ці жителі півдня вчать довіри – в Іспанії машини часто не замикають, а мотоцикли або велосипеди залишають непристебнутими. Тут можуть переплутати ваше замовлення, зате пригостять неймовірною сангрією за рахунок закладу. Тому що ці люди вміють дарувати радість один одному і влаштовувати свято життя. Це те, заради чого варто поїхати в Іспанію.

Вероніка Кордон

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся