Наразі 133 країни світу відкрили свої кордони для українців / ілюстрація REUTERS

Які країни світу відкрили кордони для українців

14:35, 17.12.2021
7 хв. Туризм

Пандемія коронавірусу позбавила багатьох мандрівників можливості подорожувати, закривши кордони більшості країн світу. Однак до літа 2021 року масова вакцинація дозволила країнам світу поступово відкривати кордони для туристів, у тому числі з України. Туризм уважно відслідковує новини щодо відкриття та закриття іноземних держав для українських туристів. Слідкуйте за оновленнями!

Станом на 17 грудня 2021 року українські туристи можуть за різних умов (тестування, карантин, вакцинація, віза, без додаткових умов) подорожувати до 160 країн світу.

Щоправда, щоб потрапити на територію більшості з цих країн з туристичною метою, українцям потрібно буде продемонструвати довідку про завершення повного курсу вакцинації від коронавірусу. При цьому частина країн визнає тільки схвалені в ЄС вакцини – BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson, а частина – також CoviShield і CoronaVac (перелік країн дивіться тут), які донедавна були найдоступнішими в Україні.

Країни, куди наразі можуть подорожувати українці:

Відео дня

Водночас перед купівлею квитків та безпосереднім виїздом слід уважно ознайомитися з правилами в'їзду до тієї чи іншої країни, адже вони постійно змінюються. Усю найсвіжішу інформацію щодо правил в'їзду громадян України на територію інших держав можна дізнатися за посиланням на інтерактивну карту світу від МЗС України.

Чи можуть українські туристи подорожувати до країн Євросоюзу

У Європейському Союзі в липні 2021 року переглянули список третіх країн, громадянам яких дозволено в'їзд до країн ЄС в період пандемії коронавірусної інфекції, і офіційно дозволили туристам з України подорожувати в країни-члени Євросоюзу.

Втім, рішення швидше носить рекомендаційний характер, тому Україна має домовлятися з країнами ЄС в двосторонньому порядку з приводу допуску українських туристів.

Тим часом, з 1 липня 2021 року всі 27 країн-членів Європейського Союзу можуть видавати і використовувати цифрові COVID-сертифікати для спрощення подорожей в період пандемії коронавірусу. Це дозволить туристам вільно переміщатися по країнах Шенгенської зони.

Також з 1 липня 2021 року в Україні запустили бета-тестування COVID-сертифікатів в "Дії", а з кінця серпня такі цифрові документи стали доступні всім українцям.

Водночас час 19 серпня Європейський Союз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в додатку "Дія" відповідними європейським.

9 листопада Євросоюз офіційно виключив Україну з "зеленого списку", рекомендував країнам ЄС тимчасово заборонити туристичні поїздки мандрівникам з нашої країни. Втім, більшість країн Європи незабаром оголосили, що не будуть повністю закриватися для мандрівників з України.

При цьому в МЗС попереджають українців: незважаючи на те, що багато авіакомпаній активно продають квитки на рейси, не варто поспішати з покупкою до офіційного відкриття кордонів з кожною конкретною країною.

Умови в'їзду в Україну з інших країн світу

З 5 серпня 2021 року змінилися правила в'їзду в Україну. Зокрема, згідно з прийнятими змінами, іноземцям та особам без громадянства, за винятком окремих категорій, як і раніше, під час в'їзду до України потрібно мати поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування від COVID-19, який діє на весь термін перебування в Україні, а також негативний результат ПЛР або експрес-тестування COVID-19, проведене не більш ніж за 72 години до перетину кордону, або документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених, або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію від COVID-19, або про взаємне визнання COVID-сертифікатів.

Водночас рішенням уряду визначено, що особи, які перетинають державний кордон на в'їзд в Україну, підлягають самоізоляції. Це стосується як громадян України, так і іноземців.

Серед винятків, під самоізоляцію при перетині кордону не підпадають:

  • особи, які не досягли 18 років
  • громадяни України, які виїхали за кордон до 4 серпня 2021 року
  • громадяни України та іноземці, які мають на руках довідку про повну вакцинацію схваленими ВООЗ вакцинами
  • громадяни України, які мають при собі документ, виданий у встановленому МОЗ порядку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини
  • члени офіційних делегацій іноземних держав, співробітників міжнародних організацій та інші категорії громадян, відповідно до затверджених винятків.

Перетин державного кордону на в'їзд до України іноземцями та особами без громадянства, які підлягають самоізоляції, без встановленого та активованого мобільного додатку електронного сервісу "Вдома" забороняється. У разі неможливості встановлення мобільного додатку, відмови від його встановлення, прикордонники відмовлятимуть таким особам у перетині державного кордону.

Крім цього, самоізоляція передбачена і для громадян, які прибувають з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м.Севастополя. Вона не стосується осіб, які не досягли 18 років, працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні та ін.

Самоізоляція, обсервація особи у зв'язку з перетином кордону не застосовується або припиняється у разі отримання негативного результату тестування COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту, який проведено після перетину державного кордону. Дана норма не стосується осіб, які прибули з Росії, Індії та перебували на їхній території понад сім днів протягом останніх 14 днів.

Для осіб, які прибули з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, Криму та Севастополя самоізоляція, обсервація не застосовується або припиняється у разі отримання негативного результату тестування COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту, який проведено після перетину контрольних пунктів в'їзду на ВОТ та виїзду з них.

Термін самоізоляції становить 10 днів для осіб, які перетнули державний кордон або контрольні пункти в'їзду-виїзду, і починається через 72 години з моменту перетину.

Ця норма не стосується осіб, які прибули з Росії чи Індії та перебували на їхній території понад сім днів протягом останніх 14 днів. Для них самоізоляція триватиме 14 днів і почнеться від моменту перетину кордону. Раніше її припинити буде неможливо.

Також діють особливі умови для тих, хто в'їжджає до України з країн поширення штаму коронавірусу "Омікрон". Здебільшого мова йде про низку країн Африки.

****

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся