Основа експозиції - рідкісні твори церковного мистецтва / прес-служба

В Яремче відкрився Український музей сакрального мистецтва. У новому музеї представлена унікальна колекція  творів релігійної тематики XVII-XXІ ст. Основа експозиції – рідкісні твори церковного мистецтва, а також сучасні іконописні зразки.

На відкритті музею твори сакрального мистецтва були освячені Преосвященним владикою Коломийської єпархії Василем Івасюком, митрополитом Івано-Франківсько-Галицької єпархії Іоасафом, єпископом християн віри євангельської Юрієм Веремією, а також представниками місцевого духовенства.

Відео дня

«Цією виставкою хотілося б показати гостям міста, особливо із за кордону, що ми сильні, що в нас дуже глибока культура, - сказав засновник музею та власник колекції Іван Гаврон, - Яремчанщина географічно та історично завжди була перехрестям, де  жили українці, австрійці, поляки, німці, євреї, караїми, угорці та інші народи. Ми відкритий європейський народ і шануємо віру та культуру кожного,  але не забуваємо  й про свою культуру та надбання».

Читайте такожЦифри вражають: стала відома кількість туристів, які відвідали Чорнобиль цього року

У постійно діючому музеї, що розмістився у центрі Яремче у готелі Baron, виставлені як старовинні твори сакрального мистецтва ХVIII-ХХ ст., так і сучасні, відтворені з оригіналів. Більшість ікон повторювали трагічну долю української церкви й культури. Тотальна заборона та нищення пам’яток залишила глибокі рани на самих полотнах, які в більшості своїй були врятовані меценатом Іваном Гавроном та художником-реставратором, завідувачем відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом, пройшовши консервацію та реставрацію.

«Для країни є надважливим ініціатива повернення втрачених реліквій, - відмітив реставратор експозиції Валерій Твердохліб. - Збірка Українського музею сакрального мистецтва налічує понад 60 творів. Представлені прекрасні твори українського іконопису, що досить різноманітні за жанрами та сюжетами й мають широку географію. Це підкреслює головну ідею музею – продемонструвати унікальність історії Західної України в контексті еклектичності української культури й духовності. Складна та тривала робота велася над іконою «Деісус» початку ХІХ сторіччя, оскільки вона була повністю перемальована. Перлинами колекції є ікони ХVІІІ століття «Святий Лука» та «Зішестя в ад».

Владика Коломийської єпархії Василь Івасюк був вражений експозицією. Він наголосив на значенні ікони для української культури та духовності, а також подякував засновникам музею за збереження справжніх святинь Західної України. «Ікона є невід’ємною складовою християнської традиції, це особливий символ, який відчиняє вікно в духовний світ, освячує очі вірних», - відмітив він.

Один із нетипових аспектів експозиції пов’язаний із тим, що її розгорнуто в готелі. Експонати «завойовують» внутрішній простір. Дерев’яний інтер’єр стін толерантно поєднує із традиційною гуцульською хатою, наповненою миром та вірою. Ансамбль цих творів утворює самобутній макрокосмос художньо-історичної та духовної пам’яті нашого народу.